Karton a gázlóban

Sziasztok,

Régen jelentkeztem bejegyzéssel, de sajnos egy teljes hónap kimaradt és azóta is csak módjával horgászom, azt is partról, vagy gázolva.

Van talonban még egy Harcsakaland második rész is, de ahhoz előbb kéne fogni legalább egy normális méretű harcsát, hogy kerek legyen a történet. Talán csak annyit, hogy idén rendesen szopóágra tettek. 😀

Egyébként a történetben szereplő pecák egy kivétellel úgy kezdődtek, hogy Steve megint megpróbálta a bajszosokat, de nem ment…

07-01

Már feladtam a hőség miatt, amikor hazafelé menet a kocsiból egy régi kedvenc pályám mellett a vízre tekintve olyan kishalfocira lettem figyelmes, amilyet vagy  3 éve nem láttam. És nem csak azon a helyen.😲😲

A következő parkolási lehetőségnél már pattantam is ki az autóból és futtában közelítettem meg a helyet. 😃

A rablások epicentrumában egy fiatal pontyos srác, egy 1,70-es csutka bottal, nyeletőfékes orsóval, alul töltött dobbal, 5 centis rapala DT-vel szórta a vizet. 🤣🤣

30 méterrel odébb is mutatta magát egy kisebb csapat, de elég messze voltak.

Az oldschool 9 centiméteres frog walkerrel éppen elértem a csapat peremét, aztán egyszer csak hibáztak, mert közelebb jöttek. Itt már negyedszer merítettem a sapkámat a vízbe, az infarktus és az agyvérzés határán 😁 és akkor lebombázta végre egy szép, egészséges, sötétebb tónusú balin a wtd-t.

A srác feladni látszott a bulit, így megkértem had dobjak néhányat a helyén, bár a balinok már az előtte található területen se voltak olyan aktívak, mint előtte néhány perccel, két kapást azért még összehoztam, aztán menekültem a hőség elől.

07-04

A napkelte gyönyörű és halmentes volt újfent. A múltkori pálya foglalt volt, így tettem egy próbát egy másik pályán.

Már elmúlt hét óra, ennek ellenére a dög melegben fociztak a balinok.

Először partról próbálkoztam a nádas takarásából. A kilences békakutyával el is értem a halakat, de kapást nem igazán sikerült kicsikarnom.

Mivel a rablások intenzitása alább hagyott, így úgy gondoltam megnézek egy még árnyékosabb helyet, aztán irány haza, mielőtt a guta üt meg.

Aztán ahogy mentem a betliből az autó felé csak rápillantottam a vízre az iménti helyen, ahol a rövid pihenő folyományaként újra beindult az őrület ráadásul 10-15 méterrel beljebb nem kis balinok fociztak a küszökkel.

Az első halat még partról fogtam. Egy potyaleső csíkos lovag hatalmas cuppanással támadta a frogwalkert, majd a duplázásnál már rendesen el is találta.

Az őrület tovább fokozódott. A nagyját nem értem el, ezért döntenem kellett. Vagy hazamegyek, vagy parasztgázlóban bemegyek a vízbe?

Szerintetek? 😀

Az alsógatyába beletűztem a fogót, nyakamba vettem a nikont. Egy csalival a számban, eggyel a kapocsban gázoltam be a vízbe, miközben az őrület nem akart csillapodni.

Elég sokat kellett dobnom az első kapáshoz, majd még többet a másodikhoz, közben 5-6 percenként kimentem a partra és mindig két másik csalival tértem vissza a pályára.

Az első balint a frogwalker adta.

Az utóbbi években a kilences axeheaddel szinte csak csukáztam, pedig baromi jól dobható és a balinok is imádják. Azt hiszem fel kell majd vennem ezt a csalit is a palettára. 😉

A sokadik csalicsere után volt egy brutális, fékhúzós kapásom az ezüst utazóra, aztán dobtam vagy “ötezret” a következő halig. 😀

Már kezdett fogyni az árnyék és a lassan húgymeleggé változó víz a flakonból, amikor a hetes axeheadet megállítottam egy pillanatra, ez a gyönyörű balin meg úgy torokra nyeste, hogy véget is vetett a pecának aznapra.

A 26 fokos vízben esélye nem lett volna, annyira vérzett a lenyomott szakállú horgok és az óvatos horogszabadítás ellenére. Így másnap ő(n) lett az ebédem.

Az idei legnagyobb balinom volt, ráadásul gyönyörű színekben pompázott. Teljes hossza verte a 65-öt. Azért a tányéron se nézett ki annyira rosszul. 😀

07-08

Fél négytől kilencig három kapás, két kézben tartott hal és egy lídertáccs. 😃
És hogy miért a minijerk volt a nyerő csali? 🤔
Azért, hogy minél többet vegyetek belőle. 🤣😂

Viccet félre téve, még tavaly Szabi barátom azt mondta, hogy a nyár csalija lesz a minijerk. Tavaly annyi halat nekem nem adott, viszont idén…. De majd úgyis látjátok. 😉

07-11

“Sziasztok,
Ez a  peca úgy alakult, hogy végre volt benne 5+1 jó percem, 10+2 olyan dobásom, ami 8+1 akciót, 2 balint és 3 szép csapót adott. 😃
Szörnyű ezt így július 11.-én kijelenteni, de ez volt az idei legjobb pecám, akciók és fogott halak szempontjából.
A nyerő csali azt hiszem egyértelműen látszik a képeken. 😃
A többit majd a blogon, ha lesz kedvem többet írni, mert ez a peca sem múlhatott el negatívumok nélkül. 😃”

Na akkor bővebben. 😀 Ezen a napon sem adta ki a harcsa, így immár gázló cuccban öt órakor a tutiban álltam. Rablást ugyan nem láttam, de kishal volt a pályán rendesen. Mivel az utóbbi pecán magasról tettek a felszíni csalikra, így a white metallic színű minijerkre esett a választásom.

Első dobás, burvány a csali mögött, azon a távon, ahol a nagyobbak mozogtak két pecával előtte. Második dobás, éles ütés, de nem akad. Gyáá!

Harmadiknál két rántás után kicsit tovább hagyom süllyedni a csalit és pont ez hiányzott a halamnak. Ahogy írni szokták “elemi erővel bombázta be” az apró jerk csalimat.

Annyira szép hal volt, hogy kivittem a part mellé egy fényképre. Gyönyörű, arasszal mérve 60-as forma, erős, tökéletes jószág volt.

Aznap ha jól emlékszem nem volt rontott kapásom, egy az előzőnél kisebb balin mellett, sikerült két szép csapót is ütnöm. Igazi kis agresszív vadállatok voltak. Imádom, amikor a potyaleső sügérek, a balinok által megütött aprónépet szedegetik.

FB_IMG_1657651731174

A második sügér után nagy lett a csend, így pihentetni akartam kicsit a pályát, másrészt egy hidegfront után voltunk éppen. A víz visszahűlt 22 fokosra, a levegő hőmérséklete hajnalban 13 fok körül mozgott, így az árnyékos pályán kevésbé volt melegem. 😀

Amikor éppen a köveken botorkáltam a másik hely felé, jött az első aznapi üröm az örömben. 😀

Szorgos kis kínai kezecskéknek nem igazán sikerült jól megvarrni a táskám pánját, amit kb. 15 alkalommal használtam eddig a napig. 😀

A rapala rajongó csoportban azon a napon legalább volt egy kis aktivitás, miután feltöltöttem a képeket. 😀

Mivel nem álltak kötélnek a halak, kicsit átmelegedve visszaálltam még néhány dobásra vízbe, amit a nap legszebb sügere honorált.

A peca végeztével vettem le a gázló cuccot és akkor vette észre, hogy hajnalban miért tűnt olyan kényelmetlennek a bakancs.  A talpbetéten található szövet feljött. Gondolom ezt is gondos kis kínai kezek készítették. 😀 Kivettem hát a talpbetétet, hogy leszedjem róla a szövetet és akkor jött a második üröm az örömben aznap.

Ilyet még nem b@szott a világ, már elnézést, de a talpbetét alatt kartonpapírból készült magasítás található, ami persze már teljesen rommá ázott, foszlott.

Egy gázlóbakancsban! 😀

Scierra forever… Ja nem ide…. 😀

A gázlót általam készített csalikra cseréltem, így maximum ki tudom belőle szedni a papírt és veszek bele egy szilikonos talpbetétet. 😀

Egyébként még jó hogy a régiből van otthon kettő is. Az az olcsóbb kategória volt, semmi baja és azóta is használom, csak muszáj volt a bakancsot is a cserebizniszbe bevonnom, mert járt a gázlóruha mellé.

Remélem annak nem derül kis semmilyen rejtett hibája.

Egyre inkább megy a Világ a szemét termelés felé. Olcsó cérna, hozzá nem értés, még olcsóbb munkaerő. 😦

Ja most ugrik be, vettem idén egy shimano exage FD-t. Az FA-kat anno nagyon szerettem. Na az FD…. hát az sapka szart nem ér.

07-16

Az idei legjobb pecám volt aznap hajnalban.

Legalább 20 akció minijerkre, kb. 10 hal kézben, közte 2 darabos jószág. Ölték, gyilkolták, ütötték, verték, elgázolták az apró, de annál jobban doható wobblert. 😃

Csak a világos színek működtek. White metallic, bluepink, pink killer.

A legnagyobb balin talán két méterre lehetett tőlem, amikor rájött, hogy valami nem f@sza. 😃 Szétverte a vizet! 😃

Brutál jó volt végre, még úgy is, hogy egy PB gyanús csapóm akadt le WTD-ről egy másik pályán 🙁 .

Aznap hagytam a harcsákat a fenébe és 4:30-kor már a vízben álltam. Az első halak még sötétben érkeztek. Rögtön nyitó halnak, egy arasszal mérve 65-ös formával kezdtem, ami jó negyven méteren kapta le a kisebb rántásokkal, szakaszosan vezetett csalit.

A bluepink színnel kezdtem. Ezzel a színnel volt egy oltári nagy mázlis fogásom is, amit akkor vettem észre, amikor ki akartam venni a halból a horgot. Valahogy kinyílt a kapocs, de hatalmas mázlival visszaakadt a horogba és kézbe tudtam venni a halamat. 😀

Amikor már nem ették ezt a színt, váltottam a fehérre és milyen jól tettem. Három dobás, két hal, a második a nap legszebbike.

A végén még fogtam pár kisebbet a fenti pink killer színnel, de ezeket már nem fényképeztem egy kivétellel. Kiló körüli halak lehettek.

Végre egy jó peca, sok akció, jó halak és nem szakadt, tört, baszódott el semmi. 😀

07-18

A következő képsor címe: A bitang, a dagadt, a virgonc és a csíkos. 😃
Aznap meg kellett értük dogozni rendesen, de azért sikerült elkerülni a betlit, ahogy a nagyok szokták. 😃

A halak lekéstek a reggeliről a tuti helyen, így a másik pályán fogtam a nap első halát. Már a kőről repült a frogwalker a Balin FC tagjai közé és amikor léptem egyet előre, a csali pedig ütemet tévesztett, akkor verte le a háromból az az egy hal, amit ezen a pályán sikeresen megakasztottam.

Aztán visszatértem az első pályára és néhány balin csak megérkezett addigra az asztalhoz. 😉

A végén pedig a hatos white walker beadta a szép sügeret. Hatalmas cuppanással szedte le a felszínről. Fárasztás közben egy pár centivel nagyobb társa követte, kétszer oda is vert, de sajnos nem ragadt rá a másik horogra.

07-21

Összesen három halat adott a két pálya. Egyik sem volt igazán acélos, de legalább lőttem egy igazán jó képet, a 4-5 kishalfocista balin alól a minijerket ledurrantó, szinte csíktalan csíkosról. 😀

07-23

Ezen a napon nagyon szemetek voltak a halak. 😀

5 balin és 4 sügér akcióm az egyik pályán, ami idén elég jól adja, ahogy fentebb láttátok, de az összes hal csak maszatolt a csalival, úgyhogy kerestem magamnak egy magányos, hínárlakó egyedet, amit végül sikerült átvernem. 🙂


A hínárlakó balin kényes jószág. Egy csalival 3-4 dobás, aztán szín, méret, típus csere ebben a sorrendben. 😉 A sekély víz azért korlátoz rendesen, de ilyenkor jó igazán, hogy sok wtd típusom, színem, méretem van. 😉

Végül a baby blue színű hetes axehead wtd-vel sikerült becsapni. Hatalmas cuppantással szívta le a felszínről, szinte harcsás hanggal. 🙂
Igazán gyönyörű, sötét színezetű balin volt, narancsos úszókkal. 😍

Megjelent ugyan még három – négy átlagos méret balin a pálya nyílt víz felé eső részén, de akkor már olyan meleg volt, hogy kénytelen voltam feladni. Ráadásul hívott is az asszony, hogy hazafelé ugorjak be a piacra.

Egyébként ezen a pályán se horgásztam még soha gázolva és kajakkal is legalább egy éve nem jártam erre. 😉

Érdekes ez a nyár. Igaz sokat kihagytam, de azért hallomásból tudom, hogy a balinok szinte nullára eltűntek majd egy hónapra és az alacsony vízállás, meg a talán kicsit az egyre gyarapodó harcsaállomány és a hatalmas hőség miatt. Teljesen máshogy és sokszor máshol mozognak, mint az megszokott tőlük.

Furcsa azt is kimondani, hogy az északi parton gázlócucc kell, hogy igazán legyen esély elérni ő(n)ket. Persze ott a kajak, de egyenlőre erő nincs még hozzá és kedv se sok, hogy negyven fokban cipeljem.

Kategória: Balaton
Címke: , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .