Az első idei kajakos pecák

Az idei május döcögősen indult. Elsején partról értékelhető halat nem tudtam fogni, majd a vihar elmúltával csónakból azért csak jött két balin. Az első hal brutál szaltóval vetődött ki a twitch minnow-val, csak éppen a csali a másik irányba repült, mint a hal. 😀

Sajnos egy balinba beletéptem egy csalit, a zsinór random elszakadt bevágásnál. 😦 És egy nevemre gravírozott és készített kanalat is eldobtam. 😦

Másnap eleve erre a pályára mentem. Hármat sikerült elcsípnem. az egyik a nádban ívó keszegeket abajgatta. Ezek hosszra már jó halak voltak és mentek is rendesen, de azért kell még nekik idő, hogy súlyban is összekapják magukat.

Twitch – twitch – BAMMMM

Persze a hírek eljutottak hozzám is más pályákról, ahol leginkább kajakkal szoktam előfordulni, de ebben a viharos, frontos szarban nem fűlött a fogam  a kajakpecához.

Aztán rendeződni látszott az idő, simulni a víz és jó híreket kaptam az egyik kedvenc pályámról, így múlt pénteken napkelte után kicsivel már húztam is a kajakot két keréken a “sólyahely” irányába.

Nádi balinra akartam vadászni. Aznapra sajnos visszahűlt megint, így nyílt vízi ribillióval nem számoltam. Ezen a pályán amúgy is nehéz dió az olyan őn, ami kint kergeti a sneciket.

Sokáig üresnek tűnt az egész, pedig az elsejei hétvégén ívott a küsz is. Épp azon gondolkodtam a májusi októberben, hogy ez a tiszta víz és a ködként felszálló pára mennyire csukás érzést kelt bennem, amikor a saját jerkminnowt le is szedte egy kilós forma csuka. :D

Kézbe vennem nem kellet, mert kirázta a csalit. ;)

A következő kapás az egyik kedvenc öblömben ért. A nádi balin kiflibe vágta magát és csukaként rázta a fejét. Őt sikerült nyakon csípnem.

A csaliválasztás sem volt véletlen, hiszen ezen a pályán tavaly is nagyon adta az SFC színű jerkminnow. 😉

Tiszta víz, élénk szín

A nád előtt jött még két balin ugyanarra a csalira, az egyik már igen jó hal volt. Még látszottak rajta az ívási sérülések, de így is nagyot ment.

#csakazsfc

Ez már komoly hal volt

Szabi barátom szerint ezek szerelmi bánatos, öngyilkos hajlamú balinok, hogy ezt a színt bekajálják

Nehezen jöttek meg a halak, de a harmadik után csak ültem a kajakban és azon gondolkodtam, hogy mennyire tökéletes ez a nap és jobb helyen nem is lehetnék.

Bakcsók, szürkegémek, nagykócsagok várták a betevőt a fákon és a nádban és bár a víz nem élt igazán, a taktika bejött, hisz fogtam három szépséget.

A fás – bokros rész nem adott halat, ahogy a strand sem, így áteveztem a másik oldalra, ahol felszíni csalikkal szoktam halakat csípni.

Itt láttam a nap egyetlen rablását. Rendes hangos, zajos balin volt, ami megeszi a felszíni csalit. :)

Épp popper volt fent. Elsőre elrontottam a dobást, mert beszedtem egy száraz nádszálat. Sokáig kellett rángatni mire kiakadt a csali, azt hittem elcsesztem a pályát.

A következő dobás jó helyre sikerült. Egy pukkanás után repült a balin balra, a csali meg jobbra. Hiába próbáltam felszíni csalikkal átverni, nem reagált többet.

Készülök egy új 5,5 centis minnow-val, aminek a prototípusával már volt egy kapásom csónakból még másodikán. Ez a balin elsőre leszedte. 😀

A kép egyenlőre nem publikus! 😛

Vasárnap egy másik pályát választottam. Kisebb gondok miatt lekéstem a napkeltét, de aztán megjöttek a balinok. Egyetlen helyen volt csapatos kishalfoci. Egyébként 1-3 balin kattant be néha, de a rablások nagy távra voltak egymástól.  Sokat kellett evezni a halakért, kapásokért, de végre tudtam csípni ötöt is felszíni csalikkal. 🙂

Kettő white walkert, kettő pop walkert, egy pop preyt evett és ha maradok az első két csalinál, akkor lett volna még jelentkező, de én inkább próbálgattam propbaiteket és az új gúnárnyakat is.

Kapások voltak, de halig ezekkel nem jutottam. A legdurvább, legőrültebb hal a beeső és indított saját propbaitet betámadta, majd végig a kajak orráig követte, még akkor is, amikor rágyorsítottam, hogy újat dobjak. A kajak előtt egy méterrel az éppen vízből kiemelkedőt csalit leverte, de nem akadt. Elképesztő adrenalinbomba volt! 😀

Az első idei felszíni csalis mi másra, mint kis fehérre

Az új szín is jól seper

A popper teljesen tudatos választás volt, mert a WTD-ket már csak követték, böködték. Ilyenkor mindig jól jön egy jó popper, ahogy most is. Második dobásra leszedte a jó baller. 😉

A klasszikus pop prey mindig a doboz tagja lesz

Mivel a hínár még nincs olyan magasan így megpróbáltam több wobblert is, amikor a felszínire már nem jött reakció. A kis minnow beadta a süllőt is. Talán jó lesz valamire.;)

Aztán eljött a saját készítésű minijerk ideje. Ezt a csalit közvetlen a felszín alatt húzom, gyors tempóban pöcögtetve. Én mentőcsalinak hívom, mert amikor már nem eszik meg a topwater csalikat akkor ezt benyelik. Szó szerint! :D Akadt rá egy sügér is. 😉

Keresztben

Kukucs

Bátor csíkos vitéz

Sajnos az egyik halnál keresztben megakadt a csali. Itt, vagy a horogszabadításkor kinyílhatott a kapocs, így eldobtam az egyetlen minijerkemet. :( Kénytelen vagyok készíteni magamnak is vagy kettőt. 😀

Ezekről a halakról már nincs videóm, mert valahová elkevertem az akksikat. Csak az van meg ami a kamerában volt. 😦

Van egy veszprémi kölyök, Réti Bence. Szerepelt korábban néhány hallal a blogon és anno indult a wobblerkészítős játékban. Úgy néz ki, hogy csalikészítő lett belőle. 😉

A vertik lipless crank csalijai nagyon sülnek. Kértem tőle egyet, amit lefestettem. Elsőre leszedte egy komoly dög, de leakadt, aztán fogtam vele egy egész jó balint. Rendesen megette! 😀

Egyenletes tempóban húzva a felszín alatt leszedte

Aztán olyan halba akadtam vele, amihez kevés volt a szerelésem azon a pályán. 😦 Én azt gondolom nagy csuka volt, mert ugyanúgy komótosan, szakaszosan húzva menekült a hínármezőben, mint ősszel szoktak a csónakos pályán. A vékony fonott vágta a felúszó hínárszálakat, amíg bírta a strapát, aztán valami elmetszette a mélyben. Komoly hal volt ez 100%!

Egy kisebb balin jött még gyári csalira, aztán egyre jobban elcsendesedni látszottak. Pont jókor mert mire kieveztem meg is érkezett a déli szél.

Brutális peca volt 12 fogott hallal, közel 20 akcióval. Mindig kérdezik, hogy nem macerás ez a kajakpeca? Aznap is találkoztam egy sporival, amikor tettem fel a műanyag szivart a tetőcsomagtartóra.

Macerás gyerekek! Ne vegyetek kajakot. Én sem szeretem! 😀

Kategória: Balaton, balin, balsa, faragás, felszíni, gúnárnyak, hendméd, kajakos, lipless, minijerk, popperes, popwalker, propper, savagegear, steveolures, szávázs, topwater | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.