A belterület határán

Azóta többször előfordult, hogy megjártam a belterület határát, és voltak parti pecák is. Betlikbe is futottam, és volt, hogy komoly halam is távozott. Íme egy összefoglaló az elmúlt napokból a teljesség igénye nélkül.

Hajnali wobbleres sügér

Ez egy sekély part menti köves pálya. Tavaly fedeztem fel, hogy nyár végén, kora ősszel a sügérek hajnalban itt nagyon eszik a wobblert. Ezen a napon 6-7 kapásból 4 halat sikerült partra terelnem. Aztán az egyik helyen rápróbáltam még a sügérekre gumival is. Ez a hely télen jó igazán, akkor még a csukák is tiszteletüket teszik. Még magas a hínár, és csak két apróság jött.  Valahogy benne éreztem a helyben a komoly halat. Soha nem fogtam még ezen a helyen balint, sőt még nem is próbálkoztam vele előtte, de úgy voltam vele, hogy egy járőr, vagy egy helyi erő kell, hogy legyen a pályán. Kedvenc gyári popperemet másodszorra bebombázta egy komoly hal, olyan 6-8 méterre a parttól. A levegőbe csaptam örömömben, hisz tudatosan sikerült átvernem egy magányos őnt újfent. Mivel magas a part ezért merítőre ezen a pályán szükség van. Amikor hajoltam le a merítőért a látott, és fáradtnak vélt 3 kiló feletti gyönyörű balin csapott egyet, és angolosan távozott a popper horgáról. 😦

Korai volt az örömöm! Megsemmisülve álltam a parton. 😦 Reményt vesztve dobtam még párat, de tudtam, hogy aznapra ennyit szánt a sors.

Csónakos hajnali

Míg van 1,5 órám hajnalban munka előtt, és ideálisak a viszonyok megpróbálom a csukákat csónakból elcsípni. Van, hogy bejön, van, hogy nem. Ezen a hajnalon ezt az egy kettes forma gyönyörű színű jószágot sikerült kanállal elcsípnem.

A következő hajnal viszont nagyon beadta. Tök véletlenül a fehér kulcstartó akadt először a kezembe, amivel idén még nem horgásztam. Az első fél órában egy balint, majd három csukát adott, közte egy egész jót. Aztán volt egy nagyon komoly akcióm egy 80-as forma haltól. Már gyorsítottam be a spinnert, és a kiemelésre készültem, amikor betámadta a csuka. Persze elvétette, de én gyorsan visszaejtettem, és bebombázta. Bevágtam, szólt a fék, de lemaradt sajnos. 😦 Valószínűleg a forgó kanalat kapta el, és nem a horgot, ahogy esett vissza a kulcstartó.

Hozzáteszem, hogy egy ideje viszek magammal egy erősebb botot, és nagyobb csalikat is dobálok. Ezek a csalik még nem igazán nagyok, de a magyar átlaghoz képest igen. Egyik reggel dobáltam a szokásos csalikat, de nem adta a halat. Nagyon kevés időm volt, így elhatároztam, hogy gyorsan elevezek addig az öbölig, ahol Balunak kikísérte a legyet az óriás. Az első dobás nem sikerült jóra, de másodikra az albinó színű szávázs hibrid csuka oda esett, ahová kellett neki. Opálos vízben be is támadta valami. Irgalmatlan erővel ütnek oda ennek a nagyobb csalinak, nem igazán tudom elmagyarázni, de már dobálás közben felmegy az adrenalin, mert minden húzásban, kapásban ott a nagy hal lehetősége. Jobban mint egy kanálnál, vagy spinnerbaitnél. Szóval erőből húztam ki az öbölből, mert először azt hittem az óriás az. Óriás ugyan nem volt, de így is piszkosul örültem a halnak. Sajnos még nincs fényképezőgépem, így telefonos, és videóból kiszerkesztett képek vannak.

wp_20160908_07_03_52_pro1

A következő túra egy baráti peca volt, ahol a kanál ugyan megmutatta erejét, mert darabszámban odavert rendesen, sőt a nap hala is kanálról lépett meg, de a múltkori öböl mellett eggyel, most kristály víznél a yellowpike szín meghozta amire nagyon vágytam. Egy újabb csukát csukával! 🙂

Pike eat pike!

Este pedig az az örömhír ért, hogy Szabolcs barátom megfogta az első légiós fahalam áldozatát! 🙂

Balatoni őn ezüst kutyával

Szavai pedig kenegették a hájamat rendesen! 🙂

Hétvégén egy új pályán kajakoztam. Elképesztő lehetőségek vannak ebben a pecában. Hatalmas élményeket adott még úgy is, hogy be kellet érnem egy betlimentő popperes csapóval, ami nem volt több 10 centinél.

Sajnos a hajnal nem adta. Egy popperes sügér akadt, de az is idő előtt távozott. Viszont amikor tőled két méterre mozogni kezd a nád, és az akvárium tiszta vízben egy 100-150 fős 15-35 centis egyedből álló vörösszárnyú keszeg raj bukkan elő, az leírhatatlan érzés. Ahogy az is, amikor a kristály vízben a torzsák között egy sötét árny követi a a hibrid csuka csalit, ami nem csuka. Először átfut az agyadon, hogy amur, majd busa! De mit akarna? Aztán amikor a kajak orránál elfordul, majd párhuzamosan a kajakkal elúszik egy 4-5 kiló közötti fekete hátú balin, akkor majdnem utánaugrassz, és nem akarod elhinni!

Elképesztő volt!

Egy újabb csónakos betli után aztán parti pecát választottam. Sok halat nem fogtam, de a balin kapása mindenért kárpótolt azon a hajnalon!

Azt hitte süllőből van!

Gumis sügér a küszraj alól

Ő(n) maga

Már otthagytam a helyet, amikor egyet rabolt a balin, és visszamentem érte. A popperre rányúlt elsőre, de csak bökte. Aztán próbáltam a Savage Gear Panic Preyt, de nem ette. Harmadik dobásra az utolsó pár méteren elkezdtem izomból húzni, mondom dobok neki valami némát.
Erre jött utána, ütötte, verte, kiütötte a vízből. Visszatettem a fejére már a lábam alatt 3 méteres zászlón, úgyhogy 1,5 méterrel alattam volt a vízszint, és BÁÁÁÁM! Nincs jobb a felszíni pecánál!

Kategória: Balaton, balin, csónakos, csuka, felszíni, kajakos, sügér | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. qvik szerint:

    “Ó, a Balaton….”
    Szép munka! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.