Ízek imák, szerelmek

Akarom mondani színek, formák, méretek. 😀

Az előző írásokban található képeken láthattátok, hogy kicsit elrugaszkodtam a “hagyományos” színektől, ha balinokról van szó. Mi is vezetett ide?

Egyrészt a savage gear ft smolt és blue pink smolt színű csalijai nagyon is működnek tiszta vízben, fényes nappal is, másrészt hosszas beszélgetések – viták után a színekről, ködölésekről, narancs hasról , stb. meg akartam mutatni, hogy az élénk színek is működnek és nem szabad leragadni a klasszikus színeknél, mint amilyen a fehér.

Amúgy is kiég az ember a sok vájtvóker készítésétől. Kellett egy kis változatosság nekem is és a halaknak is, aztán a végén majd látni fogjátok, hogy a fehéret csak nem lehetett a balinok fejéből teljesen kiverni! 😀

Az elmúlt pecák tapasztalatai szeretném veletek megosztani, úgyhogy nem lesz rövid. Általában halak is akadtak szép számmal. 😀

06.28.

Kajakos pecát terveztem. Szerencsére az evező nem maradt otthon és minden rendben volt. 😀

A víz is 100%-os, de kicsit talán jó lett volna korábban menni. Idén valahogy nem sietek ezzel sem. Úgy megyek, ahogy jól esik. Nem hajtom annyira a pecákat. Heti 2-3, maximum 4 alkalom is bőven elég. Sokak szerint még ez is sok(k)! 😀

Szóval eveztem a kedvenc nádasom felé és szokásomhoz híven a nyolcas white walkerrel szórtam a vizet. Illetve hülyeséget beszélek, hisz ezen a szakaszon egyet – egyet szoktam csak dobni, hogy minél előbb a nádhoz érjek. Ráadásul ezen a hajnalon az első dobást leszedte egy balin, de nagyon vékonyan akadt és a fényképezés előtt meglógott a kezemből őnkelme. No mindegy. A nádashoz érve egy ismerős már a vízben állt. Rablások, burványok kezdték mutatni, hogy ott vannak a balinok.

Gyorsban átadtam a beígért wave shadet és szórni kezdtük a vizet. A vevőm azon a héten az egyik napon igencsak behalazott. Elmondása szerint az előző napon sokat gondolt rám ( na nem olyan értelemben 😀 ), hanem, mert a rengeteg rabláson képtelen volt balint fogni.

A nád előtti szakaszon nekem sokkal jobban szoktak működni a wobblerek. Ezen a hajnalon mégis felszíni csali került a kapocsba ezen a pályán is, még hozzá az egyik új élénk szín, teli narancs hassal. Azért is! 😀

Első dobásra mindjárt egy izmos hal akarta magával ragadni a szúrós falatot. A kép is meg volt, dobtam a következőt és azt is leszedte egy valamivel kisebb.

Lokális küszívások voltak a nádban több helyen és hatalmas rajok úszkáltak a nád előtt. A balinok sokszor nem is mutatták magukat, de ott voltak és jöttek sorban.

Szabi barátom lábrázást kap tőle, hogy ezzel a színnel balinozok, de én piszkosul élvezem! 😀

Az egyik – amúgy nagy kedvenc – “helyemhez” közeledve aztán váltottam egy általa is elfogadható színre, amit megállított fázisban a kajak orrától egy méterre dörgölt el egy combos jószág. Brutális volt, ahogy egy helyben szaggatta a cuccot. A hasi kulcskarika meg is nyílt egy kicsit. 😀

Ezeken a halat kitartós képeken annyira nem kivehetők az őnök méretei, de ez egy eléggé combos halállat volt.

Ez a balin az öböl előtti nádcsomó sarkáról jött és beljebb is éreztem a jó halat, ami ott is volt. Sajnos a WTD hátsó horga összeszedett egy száradt nádszálat, de a bolond balin még így is ledurrantotta. Persze nem akadt.

Az egyik belsőöbölben még akadt egy jószág megint a diszkós színre, aztán már annyira égetett a nap, hogy megfordultam.

Az első halakat adó szakaszon egy látott halra rádobtam még a wavet, amit két egymás utáni húzásban még megbökött, de aznapra ennyi volt a penzumom. A gázlós kolléga és egy másik kajakos srác nem járt szerencsével, ellentétben ezzel a kabócával, amit kimentettem.

Ez a peca egy teszt is volt egyben a következő etapra.

07.01.

Újra parkolódíj köteles napon egy baráti pecán vettem részt. Vegyes érzelmekkel szálltam ki a végén a kajakból és még vegyesebb érzelmekkel álltam fel 11 óra felé az aszófői halsütöde asztala mellől. 😀

Az alapján, amit hajnalban mutatott a víz, ahogy a tetején pityogtak a küszök, sokkal, de sokkal többel számoltunk! Ember tervez és a Balaton végez, hisz voltak akciók. Nekem egyből a nád sarkán megint a diszkós színre meg is jött az első hal néhány dobásból.

Majd egy nádtorzsán ívó küszökön tomboló balinok közül kettőt sikerült kicsípnem wave shaddel is. Fúj de diszkós az a szín! 😀

Barátom fentebb talált olyan ívást a nádfalon, hogy ihaj. Ott voltak a balinok is, de kapásig sem jutottunk. Majd fentebb először egy totál kattos őn, vagy 10 méteren keresztül csapta a küszt lendületből Bálint kajakja mellett. Láttunk már mindketten néhány balinrablást életünkben, de ez a hal nem volt normális! 😀

Egy nagy öbölben aztán mindketten akcióig jutottunk. Nekem egy – szerintem nagy buflák – balin, olyat vert a WTD-re, hogy az legalább másfél méterrel arrébb landolt a vízben.

Szumma szummárum a rohadékok nem akartak megenni semmit sem. Már erős fényben Bálintnak volt két olyan akciója WTD-re, hogy azoknak akadni kellett volna!

Aa másodikat ráadásul végigmozizta polárszemüvegben, attól a pillanattól, ahogy a balin ráfordult a csalira, addig a pillanatig, amíg robbant a víz. De ez a nap nem az övé volt. Végül 5 akcióval és számos a seregélyek által megzavart és vízbe hullott kabócával a fedélzeten kötött ki.

Azért ez egy igen jó peca volt így is, igaz a humán vonal erősebb volt a halasnál. 😀 Jó volt újra találkozni így 2 év után. 😉

A halsütödéről csak annyit, hogy sokszor meg akartam már állni, de a kígyózó sorok mindig megrettentettek. Most odaértünk nyitás előtt, de nem kellett volna. 😀

Ilyen rossz ízű és szarul elkészített keszeget még az életben nem ettem.  A só sem tudott rajta igazán segíteni. A másodiknak a bordáinál található halhús annyira pocsék volt, hogy fel is adtam az egészet. Soha többet ide be nem térek!

07.02.

A hajnal újra a parton ért. A jósolt szél miatt nem vittem kajakot, pedig sima ügy lett volna, de így is jó peca volt. Főleg az utolsó halnak örültem!

Az elején nagyon messze mozogtak a halak. Hullámzott. Sötét is volt. Így a manic prey került a kapocsba. A hínár miatt nincs cicó! Magasra tartott bottal húzni kell a rózsaszín szörnyet. Az első leakadt, a második kijött, a harmadik meg olyat odavert és úgy dolgozott, hogy legalább 5 kilósra taksáltam! Vagy 5 percbe tellett, mire megláttam a hátúszóját, ami nagy csalódás is volt egyben. Nagyon durván alá futott szerencsétlen!

Aztán beindult a felszíni móka!

Aratott a Szabi által is elfogadott színvilág! 😀

 Kettő dobástávon szedte le szaltóval. Még a pontyosok is hüledeztek a kapásokat látva! 😂😂😂

Volt egy ami kiszaltózott, úgy, hogy a hal jobbra a csali balra repült. Gyorsan kicsévéltem és újra dobtam. Amikor a kapás helyére ért a csali, robbant a víz, repült a balin és másodjára már nem hibázott! 😍

Közben kisbottal adott egyet a gravity pecil is.

Majd lemaradt egy komoly halam a nyolcas whiteról. 😦

A diszkós színt aznap már csak püfölték. Variálni kellett, így fogtam egyet a króm banyával is.

Már nagyon magasan volt a nap, nekem nagyon menni kellett volna és már majdnem a felszíni csalis kelléktár végén jártam. Már csak az ezüst fóliás hetes slim és a végső esetben használt ötösök voltak hátra.

A benti balinok elkussoltak. Néhány hínárlakó dolgozott csak egyre ritkábban  a part közelében egymástól 30-50 méterre.

A hetes ezüstösre esett a választásom. Nem véletlen hisz a teszt úszáson, fényes délben egy kirándulás keretein belül beadta már nekem a part szélében, a hínármezőben járőröző balint.

Azt szoktam hangoztatni, hogy poppernél egyáltalán nem számít a szín, ha balinokról van szó és WTD-knél is kevéssé, de hiszek benne, hogy a 70+-os kövér hínárlakó balint az ezüst csillogás verte át. A “kanáleffekt” megint működött!

A hetes slim egy bizonyos ütemben be – bebukik az orrával a víz alá, és a magas ezüstös oldalprofilt benézte az öreg! 😀

Záróhalnak kívánni sem lehetett volna jobbat, nagyobbat, szebbet! 😉

07.03.

Az utóbbi napokban nem tudtam gyári csörgős felszíni csalikkal balint fogni. Ezen a napon sikerült. Egy balin lemoslékolta a pop walkert.

Nagyon komoly hajnal volt megint. A csalikat váltogatva sorra jöttek a balinok manic preyre, gyári jerkbaitre.

A rózsaszín hasú saját WTD aratott. Bence pedig a  saját készítésű jerkbaitjével termelt, amiből gy darab azóta a dobozom lakója lett! 🙂 A diszkós WTD megint nem kellett a rohadékoknak! 😀

07.06.

A méret a lényeg! 😀

Volt pár komoly akcióm, de sokáig nem akartak megakadni. Nyolcas és hetes WTD-re is volt egy -egy kapásom. Az egyik komoly balinnak tűnt. A jó idő ellenére máshogy mozogtak. A távolban alig voltak rablások, viszont egészen közel több balin is mutatta magát. 6/1-es aránynál, amiben csak két felszíni akció volt elkezdtem gondolkodni, hogy mi lehet a hiba?

Aztán meg lett a kulcsa a balinokhoz. Kis csali kellett nekik!

Sokan a white walkerre azt hiszik, hogy valami csodatevő csali! 😀 Pedig a white walker maga a csali színe – színkódja és nem tud csodát egyáltalán. 5-9 centiméterig van centinként. Az ötöst talán idén még nem is dobtam, de a rommá ütött pályán aratott aznap. Összességében 4/4 lett vele a kapások és kézben tartott halak aránya, ami nem rossz felszíni pecánál.

Közben megérkezett mellém a kiscsávó, aki már annyira nem is kicsi. Fogtunk egy duplát. Előttem volt egy kishalfocis jelenet. Mindketten rádobtuk a saját jerket. Sanszosan kereszt lett volna, így Bence megállította én meg gyorsan elkezdtem kitekerni.

Neki azonnal leverte a megállított, süllyedő csalit. Én gyorsan mögé dobtam és a zsákmány irigy bandatag leszedte az enyémet is megállított fázisban. 😀

A nap kapása később egy lépcsőn állva ért. Egy balin rabolt be tőlem jobbra egy bokor takarásában, majd elém kanyarodva a nyílt víz felé indult. Pár méterrel elépöccintettem a legkisebb fehéret és 1-2 ütem után nem hagyta tovább a felszínen táncoló axehadet szambázni. Látott kapással durrantotta le! 😀

Kispecával zseniális volt! 😀

Akkor most mégis működik a fehér? Mert az elmúlt napokban nagyon nem adta! 😀

07.08.

A jerkbait napja volt. Fogtam ugyan mással is. Felszínivel sajnos nagyon nem. 😦

De a minijerk megállítva aratott. A hínármezők felett felfelé tartott bottal pöcögtettem és néha egy – egy ütemet kihagyva hagytam süllyedni és mit ne mondjak…

Bombázták, ütötték , verték a csalimat. Igaz nem mind akadt meg, de csak ez a pici jerk ötöt adott azon a napon.

Összeszedték magukat végre a balinok elég rendesen. Olyan erőben vannak, ahogy annak ilyenkor lennie kell. Fékhúzós kapásokkal akarták magukévá tenni a megállított kicsi jerkbaitet. 😀

Azóta is megy a peca, de a folyamatos hullámzás miatt a kevéssé okos csalikat preferálják a halak, bár Bence nem tágít és még 30-50 centis hullámok közül is kikarmol egy -egy őnt (ma is hármat fogott 😀 ) a kis jerkbaitjével. Azóta már nekem is sikerült felavatni a saját példányomat.

Nekem főként más jellegű csalik működnek a hullámok között, de az majd egy másik írás témája lesz.

A lényeg, hogy a fehér csali nem mindenható, hiszen négy másik színnel is fogtam elég szépen felszínen, aztán a végén mégis a fehér diadalmaskodott csak más méretben. Ki érti ezt? 😀

Amikor azt hiszed, hogy meg van a tuti csali, akkor másnap másik szín, harmadnap másik méret, negyed nap ugyanaz a szín, aztán másik csalitípus kell.

Nincs tuti az egyszer biztos!

Sohasenem lehet tudni, hogy ippeg melyiket zabálják.

Vegyétek – vigyétek a diszkós színeket is! 😀 😀 😀

Azóta a fóliás firetiger másnak is bizonyított méghozzá a Dunán. 😉

Feltettem nyolc fóliás csalit a facebookra, amiket hamar elkapkodtak. Az egyiket egy Hölgy vette meg a barátja születésnapjára.

Már az első próbán lemoslékolta neki egy balin. Miután kiütötte a vízből, tolóhullámmal bombázta le! 😀

Másnap hatot fogott a szerelmi bánatos, öngyilkos típusból. 😀 😀 😀 Közte egy új egyéni rekord balint. Faroktőig 65 centiméteres hosszban.

Duna bevéve! 😀

 

 

 

 

 

 

Kategória: ajándék, Balaton, balin, balsa, egyéb, elado, faragás, felszíni, firetiger, hendméd, minijerk, popwalker, savagegear, skill, steveolures, szávázs, topwater, whitewalker, WTD | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Nagy Szabolcs szerint:

    Ez jó volt 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.