Kanáleffekt

Nagyon sok bejegyzést nem írtam meg idén, ahogy van egy nagy csukás is a fejemben. Talán majd télen lesz ezekre is idő. Most egy friss történetet szeretnék megosztani veletek, egy olyan csaliról, amit két nappal az elmaradt börze előtt adott át Tomi barátom azzal, hogy legfeljebb nem tud vinni egy eladó darabot sem.

Mintha megérezte volna! 😉

Köszönhetően, azoknak, akik végett elmaradt a buli a hosszú hétvége minden napján horgásztam, igaz volt, hogy csak másfél órát.

banános sügérezés után egy nappal volt egy tervem, hogy a nagyját megfogom nagyobb csalikkal. A terv nem vált be. Sajnos túl sok volt a kicsi. Így utólag belegondolva át is léptem az általam húzott határon. Gyarló az ember! 😦

Volt egy 20 perc amikor kipróbáltam a Tomitól kapott jerket. Tök esélytelen volt a pályán csukát fogni, de csali tesztnek jó volt a kristály vízben.

Ő azzal adta nekem, hogy röstelli, de nem tudta kipróbálni. 😀  Nem volt rajta se horog, se kulcskarika. Azt mondta lehet, hogy a Balatonra túl lassan süllyedő lesz.

20 perc alatt a következőket szűrtem le:

– nagyon jól dobható

-de jó hogy lassan és billegve süllyed!

– többféle ritmusban is vezethető

– ez kellett nekem!

– külön öröm, hogy a hátának a színezetét én ihlettem a szeptemberi fogásaimmal

Másnap esély nem volt csónakkal kimenni, így egy másik pályára indultam csapósügerek reményében. A csukás multit azért vittem magammal. Egyetlen csalival.

Gondolom nem nehéz kitalálni melyik volt az! 😉

Furcsa ezt kimondani, megélni se volt egyszerű, de egy olyan pályán adott kapást első dobásra, ahol szerintem egy hétig röhögött volna rajtam 100-ból 99 horgász, hogy ott ilyen csalival próbálkozok. 😀

Ez a csuka a hosszabb rántásokkal vezetett jerket támadta be. 15 perc alatt nem volt több jelentkező. A sügerező pálcával ütöttem egy másfelest. Ez is első dobásra jelentkezett.

Majd a peca vége előtt öt perccel megint a jerk mellett döntöttem. Gyors, de rövid rántásokkal vezettem a csalit. Be is bombázta egy kilós forma. 🙂

Tomi szerint ez a csali nem elég szép. Majd ha műhelye lesz. Ehhhehehehe…..

Másnap 1,5 órát kaptam, mégis a csónakos peca mellett döntöttem. Abban a szűk időintervallumban három nem túl acélos csukát fogtam.

Igen.

Mindet azzal a bizonyos jerkkel, ami a Balatonra nem biztos, hogy jó lesz. 😀

A kicsit nem is fényképeztem (nem mintha ezek gigászok lennének). Sorozós kapásnál a megállított csalit bombázta le. Épp elég volt kiműteni belőle a horgot.

Maradt a kedd. Erős szelet mondott.

Reggel amikor keltem sárga jelzés volt fent a keleti medencében. Reménykedtem, hogy ki tudok menni csónakkal. Szokásomhoz híven megálltam a helyi mólónál és ránéztem a vízre. Tökéletes csukázó idő volt!

Az okostelefon tavihar alkalmazása még mindig csak sárgát mutatott. A windguru szerint tovább enyhül a szél a délelőtt folyamán. Már indultam volna, amikor megláttam, hogy Olivér online. Este már egyedül volt kint, így ráírtam, hogy megy e?

Ment.

Beférek?

Be!

Itt volt az esély a revansra egy másik pályán a tavalyi betliért.

Nem szaporítanám tovább a szót. Sok csalit dobtam, de Tomi jerkje valahogy mindig vissza kéredzkedett a kapocsba. Nem véletlenül!

Összesen négy kapásom volt. Egy másfeles és egy közel hármas jött ki. Mindkét esetben látott kapással. És bizony volt esély nagy csukára is. Elképesztő látványos ahogy a narancs hátú, az oldalát meg-megvillantó csalit eltörli egy útonálló a kristálytiszta vízben!

Éppen motoroztunk a nád felé egy mély részen, mert kinyomott minket a szél. Én azért dobtam még egyet a szemközti öböl bejáratához. Amikor már majdnem rámentünk a nádra begyorsítottam a  csalit, hogy kivegyem. Egy hatalmas test vágódott mellénk. A feje teljesen kint volt a vízből, ahogy a jerket el akarta marni.

Volt idén pár komoly csukám, volt hasonló kapásom is, de ez brutális volt. Olivért telibe fröcskölte. Mintha állt volna ruhástul pár másodpercet a zuhanyzóban. Ha ezt a halat méteres zászlón megakasztottam volna, lehet hogy megindult volna a barna csík a lábam szárán! 😀 Így is remegett utána mindkét lábam. Nagy hal volt. 90 centi környéke, hatalmas fejjel.

Kettős volt bennem az érzés. Eddigi legnagyobb jerkes csukámat fogtam azon a napon, de életem egyik legnagyobb csukája tréfált meg. Ráadásul Olivérnek is elment egy nagy hala lassan vezetett spinnerbaitről.

Azóta nagyon sokat agyaltam, hogy hány esetben foghattam volna meg?

Például, ha lesúlyozunk, és úgy dobálunk. Vagy, ha nem gyorsítok a csalin, vagy ha kicsit lassabban megyünk a nád felé. Persze pecában nincs se ha, se vagy. Lehet ha nem gyorsítok rá, rá se mozdult volna. Mondom nincs ha! 😀 Vagy ki tudja?

Mit is tud ez a csali, hisz három pecán kilenc akcióból hat csukát fogtam vele?

Amellett, hogy jól dobható, lassan süllyed, jól és többféleképpen vezethető, a nagy pikkelyes ezüst oldalával tudja a címben említett kanáleffektet.  Ahogy apró rántásokkal vezetem pont úgy villódzik az oldala, mint egy keszegnek, amikor fordul.

Megjegyezném nem véletlen, hogy a white walker és a chrome witch színű WTD-im is ezüst oldalúak. Bizony van amikor sokkal jobban működik egy villódzó ezüst oldal, mint bármilyen realisztikus, vagy agresszíven színezett csali. Nem egyszer fordult elő idén, hogy a sima fehér, vagy fekete kutya hidegen hagyta a balinokat, a fenti két színért pedig megőrültek.

Ez a jerk a mászthevmór kategória nálam. Látom benne a nagy halat és remélem Tomi készít majd nekem belőle hat centist is, direkt balinozni.

 

 

Kategória: ajándék, Balaton, balin, csónakos, csuka, hendméd, jerk, multi, parti, PV, wobblermania | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Busafa forever, de azért ez is elférne a dobozomban. Mondjuk először még a tükörponytot kellene felavatni. Bár a swimbaitre mondtam, hogy koi, de ez sokkal inkább. Tomi, ha ezt olvasod fessél egy koiponty színűt, ilyet:

    https://hungarianwobblers.com/2018/03/20/gumirozott-meritot-mindenkinek/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.