Déli szél a tükör helyett

A déli szél nem tartozik a kedvenc szélirányok közé. Szerintem nem csak nálam van ez így, hanem általában a pergetőhorgászok többségénél. Bár a déli parton lehet pont az északi szelet utálják ennyire. Joci barátom szokta mondani, még amikor gyakrabban találkoztunk, hogy: “Ha déli szél van, kell venni egy rekesz sört és meg kell inni!”

Na ez a nap nem így kezdődött!

Végre elkészült az autóm, így ezt a napot két pecával szerettem volna keretbe foglalni. Mivel a szervizbe való rohangálás miatt szép lassan összejött egy fél napra való szabadságom, ezért azon a napon délutánra szándékomban állt kivenni a másik felét. Egy jót akartam végre horgászni. Csónakból. Jerkelve. Csukára. Ha már így alakult a hajnalt egy kikötőben kezdtem. Már úgy nézett ki, hogy betli lesz a vége, mert apró sügéreken kívül mást nem találtam, amikor ez a gyönyörű mintázatú, kövér kis csuka bearanyozta a hajnalomat.

Hajnali csukesz

Délig nagyon lassan akart telni az idő a melóhelyen, de 12:15-kor már eveztem volna kifelé. Igen. Eveztem volna! Mert az ígért tükör víz helyett déli hullámzás és opálos víz fogadott. 😦

Egy kicsit elgondolkodtam a helyváltoztatáson, de aztán úgy döntöttem maradok és kivárok, hátha csendesedig. Egyszer már bejött idén ez a déli szeles dolog. Gondoltam hátha megint benyomta a kishalat a stég alá, utánuk pedig a sügéreket.

A stég alatt csak pár apróság jött. Kishalat egyáltalán nem láttam bent, mert a szél nemhogy csendesedett volna, inkább fokozódott, a víz pedig opálosból lassan átváltott koszossá! 😦

Egy gondolattól vezérelve megnéztem beljebb a sügéreket. Itt valamivel tisztább volt a víz, de egyre csökkent a vízszint a parthoz közeledve. Egy olyan csónak alatt volt egy finom pöccintésem, ahol idén tán még halat se fogtam, de szerintem tavaly se nagyon.  Lehúzta a gumit, így visszatettem a helyére, majd megint egy pöccintés. Többször tapasztaltam már azt, hogy nagy sügérek is csak finoman megtolják, húzzák a gumit. Így volt ez most is. A harmadik kapásnak végre jókor vertem oda. Meg volt aznap az első gyönyörűség!

Az első fotó-érett sügér

Még kétszer megpróbáltam ugyanott, de nem volt társa, vagy megriadt a nagy pocsolásban. Aztán a csónak másik oldalán első leengedésre brutális kapásom volt. Nagyon durván torokra szedte a cseburaskán felkínált 3d fry-t ez a gyönyörű sötét mintázatú púpos, de furcsán vékonyodó faroknyéllel megáldott sügér

Micsoda színek és micsoda magas hát

Innentől kezdve egy darabig sorra jöttek a sügérek különböző méretekben. Egy fél órára azért kieveztem, de annyira koszos volt a víz az öblökben, hogy hagytam a fenébe az egészet! Koszos víznél elment a maradék hitem is, az idén amúgy is gyenge csukafogástól.

Ütemekben jöttek be a csapatok. Voltak üresjáratok is. Keresni kellett őket. Szerintem a kishalrajokat követték. Melós volt, de ennyi sügéret egy peca alatt már régen fogtam és jöttek végre darabosabbak.

Amilyen szarul indult olyan jó peca lett belőle. 🙂

Beszívta szépen

Kicsit mákos

A nyerő csali

A kép alapján hívták fel rá a figyelmemet, hogy bizony a kapkodásban fordítva tettem fel a horgot a cseburaskára. Mivel néhány hal kivételével aznap vertikálva fogtam őket, így nem vettem észre a hátrányát, de azért ti ne így tűzzétek!

Ez is darabos

Újabb magas hátú

Kategória: Balaton, csuka, lipless, parti, sügér, vertic | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.