DomiszezON

Megpróbáltam a domolykókat a múlt héten, mivel a Balatonon már 3-4 éve tilos a ragadózó halak horgászata március hónapban. A meteorológia kettős fronthatást ígért arra a napra, ami be is jött!  Hajnalban szél, majd eső, délutánra verőfényes napsütés. Ennek ellenére nagyon jól éreztem magam kedves kis folyóm partján, és akadt pár hal is.

Hajnalban a zúgónál kezdtem. A víz rohant, kicsit még zavaros, hordalékos, és hideg is volt. Sajnos ezen a hajnalon nem tartogatott kapást így lassan elindultam lefelé. Próbálkoztam Skill barátom zúgóspeziál csalijával. Saját, és barátok által készített hendméd csalikkal és gyári remekekkel is. Az első 1,5 órában kapásig sem jutottam. Még a zúgónál a szemközti nádon maradt a kedvenc lárvám nymph színben. Már csak egy példány volt abból a színből a dobozomban, így egy másik szín került a kapocsba az olive pearl. Mivel még húz a víz, ezért néhány langós rész kivételével felfelé dobtam, és a víz sebességével együtemben vezettem a csalit lefelé. Nemsokára meg is érkezett az első delikvens, egy 30-35-ös forma ifjonc személyében.

Az idei első

Szerelésavató sorozós kapásra

A napra jellemző volt, hogy a halak nagyon vékonyan akadtak, általában egy horogág. Az első halnál rögtön merítés után nem volt a domi szájában a csali.

A következő halam szintén felfelé dobva érkezett mederközépen. Az első sorozós kapásával ellentétben ez keményen lefejelte a lárvát a szakadó esőben.

Szintén egy ág fogta

Az olive pearl lárva második hala

Nem sokat váratott magára az erőteljes fékhúzós kapással bejelentkező vélhetően kapitális példány sem. Sajnos a halat nem láthattam, mert a kapás után egyből akadóba ugrott, így 1-2 másodperc volt az egész. Próbálkoztam még a helyen többféle csalival, de nem jutottam semmire. Mondhatnám, hogy innentől délután fél négyig kínkeserves volt a nap, hiszen egyetlen kapással megúsztam, úgy hogy bejártam Tolnát – Baranyát, de ennek ellenére nagyon jól éreztem magam, csak a telefon ne csörgött volna annyit! Legközelebb belevágom a vízbe! 😀

Fél négykor aztán elhatároztam, hogy a reggeli kapásokat adó szakaszra visszatérve fogok még néhány halat. 🙂

Második dobásra megütötte valami a beeső, majd következőre a húzott lárvát. Feltettem egy saját, majd egy másik hendméd csalit. A sajátot megütötte szintén, de nem akadt. Ekkor feltettem egy gyári újdonságot, és a húzott csalit elkapta a mederben.

Húzottra

Csaliavató

Színe mint valami bogáré

A végén azért a barna lárva is kapocsba került, és meghozta nekem a nap halát!

Görbül a finom pálca

Az idei legnagyobb

Jó kis peca volt ez. Megyek még!

 

 

 

 

Kategória: domolykó, UL | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

3 hozzászólás a(z) DomiszezON bejegyzéshez

 1. Istvan szerint:

  Nagyon jo iras! A bottal kapcsolatban lenne kerdesem: kismeretu (2,5-4cm-es), 2-4,5 grammos wobblerekhez milyennek gondolod? Kifejezetten karakteresebb, feszes palcat keresek. Jelenleg egy Yokozuna Ryoshi LRF rodot hasznalok, 1,5-3grammos jigfejekkel kis gumikhoz kivalo, viszont wobblerekhez tul lagy a spicce.

  • steveolsonhun szerint:

   Szia!

   Ez egy elég lágy bot. Én ponthogy a lággyabb, taknyosabb botokat kedvelem kisméretű wobblerekhez. Emellett a vertikális, monofilos, gumis sügerezésre használok ilyen jellegű pálcákat. Jiggelni inkább a feszesebb botokat kedvelem.

   Szóval ha feszesebb botokat keresel a szávázs palettáján, akkor inkább az új lrf széria lehet megfelelő neked. Ezek már karbon tűspiccesek az első szériával ellentétben. Vagy ami még nem annyira lágy az a black savage 2-7 gramm. Az olyan köztes.
   A finezze már kicsit erős lenne akkor wobblerekhez.

   Üdv:
   Steve

   • Istvan szerint:

    Szia! Hat eloszor is nagyon koszonom a reszletes valaszt! Igazabol a fenti leirasomban lehet butasagokat irtam, van egy botom, esox spinflex, 4-15g- os, az alabbi videoban lathatod “akcio” kozben, igazabol ilyen karakteru botot keresek, csak UL kategoriaban – ezzel sajnos a fent emlitett 2-4grammos woblereket nem igazan lehet jol erezni: https://youtu.be/c4L8ADqhX6w – ezt itt a helyiek 1,5 lb test curve-osnek Mondjak. Van meg egy videom, abban a jelenlegi ul botom lathato akcio kozben amit jigeleshez hasznalok, es azt nem kedvelem igazan a woblerekhez, valahogy tul puha a spicce (lrf bot)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.