Fat vibes…

egy csali, ami az első szávázs színekben eltöltött pecámon az első kapásokat, és az első halat adta, mégis mostohagyerekként feküdt sokáig a dobozomban!

Az első hal, az első pecán

Ezt a csalitípust Magyarországon vertikális csali néven emlegeti szinte mindenki. Hogy mi az eredeti elnevezése, és mire használják az USA-ban ezt a csalitípust a feketesügér horgászok abba inkább ne menjünk bele, mert nem akarom megkavarni azt, ami a fejekben létezik. Azt viszont elöljáróban elárulhatom, hogy ez egy igen sokoldalú csali, amit vertikálisan, de nagyon sok egyéb módon is használhatunk, és sok hazai halfajra eredményesen horgászhatunk vele.

Szóval azon a bizonyos első pecán 5-6 kapásom is volt ezzel a csalival, de sajnos csak a fenti képen látható csuka került a fotómasinám elé. Hogy miért? Egyáltalán nem a csali hibájából! Teljes mértékben a saját hibám volt ez a sok rontott kapás! A bot amire első körben a választásom esett nem csukás pálca, annak ellenére, hogy sok szép csukát fogtam vele azóta, és vannak helyzetek, pályák, ahol simán leállnék vele csukázni, csak nem avval a vékony fonottal, ami akkor az orsó dobján volt.

Mivel nem ismertem még a felszerelést, és a bothoz képest túl vékony fonottat választottam, ezért nem igazán mertem úgy odaverni, ahogy a csukának kell. A képen, és a videóban található hal megfogásában a szerencse inkább közrejátszott, mint a tudás, de ez egyáltalán nem a csali miatt történt így!

Ahogy a videó leírásában jeleztem: A csuka süllyedő fázisban kapta el a csalit, és felfelé (felém) úszott vele, ezért nem érzékeltem a kapást.

A további kapások közül csak egy volt ami egy pillanatra akadt, és egy ami gőzmozdonyként vitte a cájgot, de lemaradt.

A balatoni kikötőben aztán nem sikerült április folyamán kapást kicsikarnom vele, illetve április végén a nagyobbik verzióval fogtam egy akkor még tilalmasnak számító, de a lapos hasát elnézve már leívott nagy sügért.

Érdekes dolog ez amúgy, hogy a sügéreket amiket fogtam vele a két év alatt, mindet a nagyobbik változattal ütöttem!

03

Gigasügér a nagyobbik fat vibes csalira

Májusban jobb szeretek wobblerekkel, illetve felszíni csalikkal balinra horgászni, és ez a csali nem tipikus wobblerként sokáig használaton kívül feküdt a dobozomban. Egészen egy esős reggelig, amikor semmivel nem tudtam kapást kicsikarni. A képen látható őn viszont nagyon akarta a kisebbik vertikális ketyerét, ugyanis a beesés utáni másodpercben torokra vette.

Megette

Erre persze mondhatjuk, hogy puszta véletlen, hiszen a csobbanásra rajtoló őn bárminek nekiment volna, ha éppen olyanja van.

Ősszel volt rá egy komoly kapásom még egy nagyobb csukától, ami sajnos nem akadt meg, de a nagy csukák teljesen mindegy milyen csaliról beszélünk az utóbbi két évben amúgy is szopóágra tettek. 🙂 Már nem is számolom mennyi akadt le az elmúlt két évben! 😀

Aztán kimerészkedvén egy balatoni mólóra a tömeg kellős közepén  gyorsan balinra húzott fat vibes csalival gyönyörű 80+os csukát akasztottam a móló lábánál. Mivel a 10es fonott 33as fluoro előke nem éppen csukához illik, ahogy a pálca is elég taknyos volt, amivel aznap dobáltam, így nem mertem erőltetni a halat, és sajnos a szákolás előtt angolosan távozott. Szerencsére nem nyelte be a motyót, így szimplán kipattant a horog egy fejrázásnál.

Persze megint a csali került pellengérre, illetve a doboz aljára egészen az idei év őszéig! A többiek közben többször bizonyították, hogy bizony a csukák – süllők nagyon szeretik ezt a csalit, ahogy az új soft változat sem vallott szégyent a nyári hónapokban nyílt vízi kövezéseken.

Szóval ez év őszén megint felkerült a fat vibes, és egy kikötő torokban a lehűlt vízben mélyebben mozgó balinokkal számolva fenékre engedve, és onnan a klasszikus fűrészfogas módszerrel emelgetve megint csukát fogtam. Szerencsém volt a vékony fluoro előkével, amit a hal után egyből cserélnem kellett!

04

Bizony ő is megkívánta

Ez volt az a nap, amikor ez a csali a rivaldafénybe lépett és az ősszel abból a kevés balinból, amit sikerült elcsípnem többhöz is hozzásegített.

05

Vízközt, lassan, egyenletes tempóban

07

Ősszel ez a szín adta, igaz a kicsiből csak ilyenem volt akkor

06

Rablás mögé dobva, gyorsan tekerve magasra tartott bottal

Az egyik hajnalon egy batár őn megtolós kapással jelentkezett, alig értem utol, hogy bevághassak neki, olyan sebességgel jött a vízközt egyenletes tempóban húzott csalira.  Lerántott vagy tíz métert, és a cucc megkönnyebbült! 😦 Elsőre arra gondoltam, hogy csuka keveredett a balinok közé, és leharapta a csalimat, de aztán ott figyelt a kapocs nyitva az előkén. 😦 Mióta pergetek ez volt a harmadik ilyen esetem, és mind más gyártó más típusú kapcsával fordult elő, így messze menő következtetést ebből levonni nem lehet. Csak remélni tudom, hogy a hal túlélte. Kapocs csere után, mivel nem volt több fat vibes a tarsolyomban, ezért feltettem egy soft vibest totál nem balinos színben. A két termék abban különbözik, hogy a soft változat kapott egy TPE anyagból készült gumi bevonatot. És láss csodát első dobásra halam volt!

11

Nem az a tipikus balinos szín

12

De akkor is megette

Ezeken a pecákon a csali mozgása volt a kulcs, nem a színe! Nagyon szép balinokat adott mindkét változat a hátralévő néhány balinos napon, hiszen kénytelen voltam rendelni mindkettőből! 😀

Volt az a bizonyos tavi peca még az őszön, amikor a 100+os csukám a fat vibes 21 grammos változatáról távozott. Ez az eset megint teljes mértékben az én hibám volt, hisz sokat akart a szarka, de nem bírta a farka! 😀 Jelen esetben a keze, és a szákja.

Azért egy szép süllőt a nagyobbik verzió zárásként adott.

10

Keresztben, ahogy kell

Akkor a csaliról pár gondolat. Két méret, hat szín. Ha venni szeretnétek gyorsan csapjatok le rá, mert a nemzetközi katalógusba már csak a soft változat került be. Itthon mivel eddig is nagyon keresett volt még kapható. Még!

A csali csörgős, folyamatos húzásnál elég durva rezonanciával mozog evvel felkeltve a halak érdeklődését.

Miképpen használhatjuk?

  • vertikálisan csónakból vagy mólófal, tereptárgy mellett függőlegesen emelgetve
  • fűrészfogszerűen a fenéktől el – el libbentve
  • leengedve a fenékre egyenletesen húzva lefelé tartott botspiccel
  • vízközt egyenletesen húzva
  • beesés után magasra tartott bottal gyorsan elindítva, és gyorsan húzva

Természetesen mindegyik verziónál megállíthatjuk a csalit, mint bármelyik wobblert, evvel támadásra ösztökélve a ragadozót.

A lényege a csörgős tulajdonságban, az általa leadott elég agresszív rezgésben, és a sokféle vezetési stílusában van.

2017-ben sokkal többet fogom használni a meglévő tapasztalataim alapján a fat és a soft vibes változatot is. Akkor majd kiderülhet végre, hogy szeretem, vagy nem! 🙂

 

Kategória: Balaton, balin, csuka, parti, süllő, szávázs | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.