Bobler…

…egy műcsali, ami nem hiányozhat egyetlen balinpergető dobozából sem!

Igen, a sorozat ezen része nem egy gyári műcsalit fog taglalni, hanem egy kézzel készítettet.

Hogyan is kezdődött?

Vagy 100 évvel ezelőtt Zolika rám írt, hogy pecázhatnánk egyet, ha már a Balatonon tölt pár napot. Ne haragudjatok meg érte, hogy a bejegyzések tengeréből ezt az írást most nem kerítem elő, de az első általa készített csalikat akkor kaptam tőle, azon a bizonyos napon. Sajnos az egyik példányt azóta a Hernád elragadta tőlem, de a másikat féltve őrzöm. Mivel ez a bizonyos első közös horgászatunk igen jó hangulatban telt, ezért a közös pecák sokasodtak, ahogy a wobblerek is a dobozomban, így került hozzám a bobler numero uno is.

Nem tudom felidézni a pontos dátumot, hogy mikor kaptam meg azt a csalit, de az első peca, amikor halat – Mit halat? Halakat! De még milyeneket! – fogtam vele az nagyon emlékezetes marad. Egy éjszakába nyúló választás utáni hajnalon, az egyik kövezésen gyönyörű balinokat adott nekem a ez kis bobler.

Az első bobleres

Akarta

Egyszerű, de eredményes

Kettő pluszos küszívásról

Hogy mitől is lett bobler a wobbler? Talán Zoli jobban emlékszik a dologra, de tán valamelyik hozzászólásban szerepelt egyszerű elírásként, és így ragadt a csalira eme megnevezés, amihez azóta reklámszöveg is született.

Mi a bobler? A wobbler magyarul! 🙂

Innentől mindenhová vittem magammal, ahol balinra volt némi esélyem, és küszívásokon, vagy szimplán olyan helyen, ahol mutatta, vagy éppen nem mutatta magát a balin rendszeresen fogtam vele. Ősszel a csónakos pecákon pedig arattam!

Az őszi időszakban mólokon is előfordult több olyan eset, hogy bizony a bobler húzott ki a csávából, és nagyon sokszor a balatoni átlag feletti 2-2,5 őnök gerjedtek rá erre a kézi remekre.

Ezüst nyíl egy móló mellől

Aznap délután is akadt egy

Az őszi csónakos pecákat nagyon nagy százalékban a csukáknak szentetlem – szentelem most is, de 2014 őszén nem lehetett szó, illetve dobás nélkül hagyni a nád közelében randalírozó fenekeszegeket sem. Miközben csukára horgásztam a kis balinos pálca ott feküdt a csónakban, kapocsban természetesen mi mással, mint a bobler numero unóval (pedig itt már talán rendelkeztem a többi változattal is). Ha dobástávon rabolt a balin, akkor a csukás motyót kitekertem, és két – három dobást engedtem meg magamnak az adott rablás köré. Evvel a módszerrel, úgy hogy nem célzottan balinra horgásztam minden pecán megvolt a 2-4 darab átlagos balin, és néha akadt köztük igen komoly példány is!

Kristály vízen rekkenőben

08Kikötés előtt a stégnél

09Közel hármas atom kapással lépett a színre

Kukucs

Kicsit féltem is, hogy egyszer egy csuka nehogy elragadja tőlem, vagy valami marasztaló fránya víz alatti akadó magához ne dédelgesse, de eddig szerencsém volt, és az egyes számú bobler több társával együtt most is a dobozomban pihen! Kisebb süllőt tán egyet, méret közeli csukát meg kettőt adott eddig, viszont a nád előtt az ivadékot csapatostul hajtó sügérekből azon az őszön szintén kiszedte a vámot elég rendesen. Kép viszont csak ez az egy maradt fenn.

Quasimodó sügér

Tavaly amikor beköszönt az életembe a szávázs lehetőség a boblert akkor sem feledtem el, az alábbi képen látható balin például szerepelt a cégnek írt első cikkemben is.

Micsoda színek

Azon a napon fogtam egy szép őnt a zöld oldalú boblerrel is, majd hatalmas betlitől mentett meg egy távoli bányatavon a numero uno.

Bányatavi

A tavalyi ősz aztán nem bizonyult túl balinosnak -megjegyezném az idei sem- , de ezen a nyáron megint volt 4-5 olyan pecám csónakból, és partról egyaránt, amikor a pályán található egyetlen balint ez a csali fogta meg nekem, igaz idén már inkább a bobler numero dos került bevetésre. Az első példány most is a dobozomban lapul, csak kicsit pihentetem a kisöreget! 😉

Magányos

Hajnali

Tök sötétben is adta

Csónakos, küszívásos őn

Szóval a bobler nagyon sokat adott, sokat jelent nekem, mindenkinek ajánlom, hogy mielőbb szerezzen be belőle, akár több példányt is.

A bobler (az elsőről beszélek) egy egyszerű vonalvezetésű minnow, és a púpos hátkiképzése végett crank jellegű csali ötvözeteként írnám le. Balsafából, fóliával, egyszerű festéssel, és időtálló terelővel, fedőgyantával és brutális jó verető mozgással. Kis súlyú csaliról lévén szó nem az a távdobó bajnok, és nem is az a szokásos sprinter. Középtempó bőven elég neki. UL-Light bottal vékony fonottal, vagy aki szereti a n… zsinórt akkor avval azért elég jó távot tudunk vele dobni, de 20-as körüli monóval is szépen repül. Igazi fegyver kerül a kezünkbe ezzel a csalival a balinok ellen folytatott csatánkban. De úgy gondolom, hogy folyóvízen jászra, és domolykóra is kiváló csali lehet.

Birtokomban van egy abachi fából készült kicsit ducibb, és magasabb hátú, nehezebb változat is. Ezzel a példánnyal már komoly dobótávot lehet elérni, még ha a világból nem is lehet kidobni. A kisebb méretet, és a süllyedő változatot, ami némileg karcsúbb még nem volt módom felavatni, ahogy az abachi verziót sem, mert több a csali, mint az idő, de talán egyszer ez is változik!

Kategória: Balaton, balin, csónakos, parti, sügér, szávázs
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

5 hozzászólás a(z) Bobler… bejegyzéshez

 1. Nagy Szabolcs szerint:

  Szuper jó csali.
  Az eddig legjobb ebben a műfajban ,amit láttam. Végre nekem is van két darabom belőle.
  Májustól nagyon sok fényképemen fog szerepelni, nem kérdés.

 2. Peti Balázs szerint:

  A bobler verhetetlen. Pont.

 3. hungarianwobblers szerint:

  Irulok, pirulok. Köszi szépen!

  Egyébként 2017-ben valamikor (ezt pontosan nem tudom megmondani) de piacra kerül a sorozatgyártású modell.. ez itt a reklám helye 😉

 4. Csokinyúl szerint:

  Szeretnék nagyon én is ilyen boblerrel szétcsapni a balinok között. Hogy juthatnék hozzá????? Esetleg még a sorozatgyártás előtt? Mert januárban is kergetem őket….

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.