Prey71 – 91…

… egy csali, amely a hibáival együtt is aratott az évben. Avagy egy csalikról szóló sorozat első része.

Ezt a csalit úgy harangozta be a cég, mint a már bizonyított manic prey jogos utódját! Van igazsága a dolognak annyiban, hogy a helyébe léphetett valamilyen szinten, és eredményességben is utolérte, van akinél meg is haladta azt. Ráadásul nem csak a balinok között vágtak vele rendet a balatoni horgászok. Megjegyezném a manic sem csak a balinok ellen bizonyult kiváló fegyvernek! 😉 A két csali annyiban hasonlít egymásra, hogy mindkettő minnow típusú csali, a legkisebb verzió tulajdonképpen azonos hosszú , és nagyon fogósak. Súlyukban, így dobástávban és a süllyedési tulajdonságukban viszont különböznek egymástól.

Miről is van szó pontosan?

A leírás szerint:

“Az eredeti Prey sorozatunk közkívánatra visszatért! Wolfram golyók segítségével hangoltuk finomra a mozgását és süllyedési tulajdonságait – a tökéletes, sokoldalú minnow típusú wobbler az eredmény! Tökéletes a pöccintgetős (twitch), meg-megállított (stop and go) és a sleppelős (trolling) vezetési módszerekhez! Szuper mindenes műcsalik, a csukán, süllőn, sügéren, balinon, pisztrángon túl a tengeri halakig! Ultra hegyes Y- és T-hármashorgokkal szerelve kaphatók, mindegyikük tartalék egyeshorgokkal, amelyek tökéletes halkímélő C&R horgászathoz való műcsalivá teszik! Az egyes horgok még intenzívebbé, betegesebbé teszik a wobbler mozgását, és kevésbé akadnak el fában, kőben, hínárban stb. Lebegő (suspending) jelleg. Remek cikázó mozgás. Távdobó kialakítás. Extra egyeshorgokkal a csomagban Ultra hegyes Savage Gear hármashorgokkal.”

Szerintem:

Egy karcsú könnyű, de méretéhez képest a benne található golyók végett nagyon jól dobható wobbler, amely már lassú bevontatásnál is nagyon jó mozgást mutat.

A három szín, amiben leginkább bíztam

Négy különböző méretben, és hat  színben kapható wobblercsaládról beszélünk, amelynek számomra a legkisebb tagja volt leginkább használható, de a 91 milliméteressel is sikerült néhány halat elcsípnem. Tulajdonsága szerint lebegő wobblerről beszélünk, ami azt jelenti, hogy adott vízmélység elérése után abban a vízrétegben lebeg a csalink. Ezt a tulajdonságát, főképpen a rángatós, vagy a stop&go technikánál tudjuk kihasználni. A csali tulajdonságából eredendően ez nem az az izomból tekerős cucc, mint a salmo thrill. Balin esetében középtempóban, vagy annál kicsit gyorsabban tudjuk húzni. Túl nagy sebességgel történő vontatásnál hajlamos kitérni, kibucskázni a vízből! Itt jön ki a tömeggyártásból fakadó hibája is ennek a csalinak. Méghozzá az, hogy ezeket a csalikat véleményem szerint egyesével már nem húzogatják meg a medencékben, így előfordulhat, hogy a csali lassabb vontatásnál is kitör valamelyik irányban. (Megjegyezném ez más gyártók csalijaival is elő szokott fordulni! 😉 )Nálam a hat színből egyel, a matt minnowval fordult ez egyedül elő. Mit tesz ilyenkor a leleményes pergetőhorgász? Előveszi a táskájából a fogót, és a vonószemen finoman állítja ellentétes irányban avval, mint amerre a wobbler hajlamos kitörni. Nagyon óvatosan, mert fél milliméter is sokat számít. Süllőre, és sügérre az egészen lassú tempó vált be felfelé tartott botspiccel a parti vagy nyílt vizi kövezésekkel párhuzamban húzva, esetenként stop&go technikával tarkítva azt.

Csónakos balin prey71 green silver ayu wobblerrel

Az első képen található színekben volt a legnagyobb a bizodalmam a tapasztalataim alapján, de ebben benne van az is, hogy én bizony firetiger, és klasszikus sügér színnel nagyon kevés halat fogtam az évek során. Amivel az ember nem fog, abban nem bízik igazán. Amivel igen azt pedig hajlamos a végletekig erőltetni, vagy visszatenni, ha mással sem megy. Az írásban majd arra is fény derül, hogy ennek mennyire nem így kell – kellene lennie!

Szóval ez első peca ezzel a csalival egy parti balinozásban nyilvánult meg, ahol elképesztő eredményesen muzsikált a csali. Sorra jöttek a sekély vízben a kapás után csalival a szájukban tomboló szebbnél szebb őnök az általam jónak gondolt roach, és green silver ayu színekre.

Roach színre

Green silver ayura

Rá hat napra egy vitorláskikötő védőkövezése előtt egy akkora pecával fejeltem rá erre a parti mókára, hogy azt soha az életben nem fogom elfelejteni! Már az első dobás is halat adott, és sorra jöttek a fogatlan rablók. 10 darab felett járhattam, amikor elkezdtem csalit cserélni, de pár felszíni kapáson kívül nem volt jelentkező, és miután visszakerült a prey71 csak jöttek és jöttek a halak brutális kapásokkal! Tipikusan az a peca volt, amire egész télen vár az ember, és bizony nehezen veszi le a nyerő csalit. Szeretem a csalikat variálni, de ez nem az a nap volt. Ha 3-5 dobásból nem volt akcióm, akkor rendre visszakerült a prey71.

Gyönyörű balatoni nyílt vizi őn

Persze unalmas ez a balin dolog, meg ugye ha a balin éhes, akkor a kulcstartót, a csavaranyát, meg a söröskupakot is megeszi. Rendben legyen igazatok, de nem csak balint fogtam – fogtunk ezzel a csalival!

Történt egy hajnalon, hogy rengeteg küsz volt a stég előtt a nádban, a süllők pedig ott kaffogtak a sötétségben. Kettőt még a stégről sikerült elcsípnem a kisebbik prey tipikusan éjszakai színváltozatával (mert ugye a színekben is hiszünk 😉 ), majd egy jobbacskát már csónakból a prey91essel első dobásra.

Prey71 lemon back

Prey91 lemon back

Fogtam balint sötétben csónakból

Majd sötétben partról

Nagy sügéret a 91 milliméteressel kajakból

12És kisebbet a 71essel partról

 Így jutottunk el két nagyon fontos tényezőig ezzel a csalival kapcsolatban. Az egyik ilyen a színekben való hit kérdése, a másik pedig a csörgési tulajdonsága.

Nem vagyok túl nagy süllővadász, de a magamét azért minden évben megfogom partról és csónakból is. Viszont van egy barátom, aki az egész nyarat ennek a halnak szenteli szinte, sokszor 2-3 óra alvásokkal/nap. Vele történt meg a nyáron, hogy amikor elkezdtük fogni a balinokat, majd a süllőket a pery71el, akkor bizony a klasszikus éjszakai süllős színnek mondható lemon backből nem kapott egy darabot sem. Prey91ből sikerült vennie egyet, de aki pergetett már éjszaka parti kövezés mellett süllőre a Balatonon az tudja, hogy az a csali bizony oda kicsit nagy. A kisebb méretből “csak” a már balinoknál emlegetett green silver ayu színt sikerült beszereznie. Nem tudom már megmondani, hogy ő, vagy én fogtam az első balint fényes nappal egy tipikusan éjszakai színnel, de itt egy kicsit már bomlani látszott a megszokott rend a fejekben! 😀

Balin fényes délben tipikusan éjszakai színnel

14Bálintnak a tipikusan éjszakai szín lemon back prey91et vette le a balin

Aztán jött a következő sztereotípia sárbatiprása, Bálint süllőinek a sora!

15Süllő az éjszaka közepén ezüstös preyre

17Éjszakai süllő sügérmintás csalira

19Éjszakai süllő sügérmintás csalira

20Éjszakai süllő sügérmintás csalira

18Éjszakai süllő FT színre

Kicsit borulni látszott az a bizonyos liszt, hisz a balinok esetében még ráfogható, hogy a fehér oldalú csalikra gerjedtek rá, mint tudjuk a  fehér a tejeszacskó légy óta egy klasszikusnak számító szín balinra. Az FT szín is beleillik valamennyire az éjszakai süllőpergetők világába, ahogy ezüst hatású SSR-el is fogtak már 100 éve is süllőket. De az éjszaka kellős közepén sügérmintás sötét tónusú csalival fogott süllőkre egyetlen magyarázat létezik. Ennek a csalinak egyszerűen nagyon jó a mozgása! Vannak olyan esetek, amikor biztos vagyok benne, hogy a szín is számít, de ez a több éjszakán át tartó süllőorgia is bizonyítja, ha egy csali jól mozog, akkor vajmi keveset számít a színe!

Van egy barátom, akit sokan ismerhettek a blogja révén, vagy a közösségi oldalakról Peti Balázs. Tavaly vett a hatásomra a savage gear manic prey csalijából is, de amikor rájött, hogy csörgős a csali, a fiók mélyére hajította őket. Elmondása szerint a Dráván nem működnek neki a csörgős kacatok. Amikor idén írt, hogy ajánlom e neki a prey71et balinozni, akkor az őszintét megmondva nemet mondtam neki a csörgős tulajdonsága miatt. Nem akartam, hogy feleslegesen ruházzon be valamire, amit később úgysem használ. Aztán a közös balatoni kajakos csukázásunk után a balatonfüredi horgászboltban csak a kosarába keveredett két darab. Az utolsó balatoni hajnala, ha balint nem is, de egy mohó sügért tartogatott neki.

22A roach prey71 lett a “végzete”

Majd rá pár hétre írt, hogy végre alakul a Dráván a vízállás, és az egyik kedvenc homokpadján két szép őnt sikerült elcsípnie az újonnan beszerzett wobblerrel ezzel megtörve a drávai csörgőscsali “átkot”!

21Drávai balin roach színnel

Visszatérve a csali tulajdonságaira az említett hibán kívül még egyet tudok felróni “neki”. Ahogy nagyon neves gyártók drága műanyag csalijaival is előfordul bizony ezek a csalik sincsenek végigdrótozva, így előfordulhat velük az a baleset, hogy eltörnek. Jelenleg két ilyen törött jószágról van tudomásom. Az egyiket én vertem neki egy kőnek, és ez nagyon nem tetszett neki! 😀 A másikat Bálint barátom 50+os süllője törte el, ahogy keresztben megakadt a torkán. (Megjegyzem ezután vett a sügérmintás, és FT színből, mert akkor csak azt lehetett kapni, és a fenti képek, és a beszámolói alapján ezt nem bánta meg! 😉 )

Összegezve ez a wobblercsalád a két említett hibájával együtt is nagyon jó választás, az ára pedig a mai csalik árait elnézve vicc kategória. A fent látható halakon kívül szűkebb ismeretségi körömben adott csukákat, domolykókat, és kisebb harcsát is, nem beszélve a nyílt vízen balinozás közben, vagy küszíváson éjszaka támadó kősüllőkről, gardákról. Két általam eddig nem említett méret a prey89 egy kicsit más kialakítású, vastagabb, mélyebben vezethető változat, és a prey115 ami kissé nyúlánk, karcsú testével stop&go, vagy jerkelő pecáknál lehet eredményes csali.

Kategória: Balaton, balin, csónakos, csuka, kajakos, köves, parti, sügér, süllő, szávázs | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.