Tizenöt centi, kettő kiló

Az elmúlt pecákon újra kedves kis halaim, a sügérek nyomába eredtem. Jöttek is szép számmal, de a nagyobbakat nehéz volt elcsípni a sok kicsi miatt. A kicsik sokszor nem engedték oda a nagyobbakat a csalihoz. Mivel ez nem mély vizű vitorláskikötő, így a nagyobb csalik nem működnek. Ez a vertikális buzerapeca helye kis csalikkal. A legnagyobb csalik amiket meg bírtam etetni velük az a daiwa skinny kick, és a savage manic shrimp voltak, de szelektálni ezekkel sem sikerült, mert ha be nem is hörpölték sokszor állcsúcsba akadtak. Érdekes, hogy nagyon kevés sügér áll be fedezékbe. Ma talán egy ilyentől volt kapásom, nem is volt rossz hal, de nem akadt jól. Hullámokban érkeznek a rajok a nagy stég irányából, vagy a nádból, és általában mindegyik csapatban van 2-3 nagyobb példány. Mivel gyorsan mozognak, és a kicsik nagyon mohók, így nem minden nagyot sikerül elcsípni sajnos. Talán, ha még hűl a víz, akkor jobban beállnak rejtekhelyekre, de igazából már ennek is örülök, hogy három napon egymás után tudtam fogni belőlük. Az elmúlt két év összesen nem adott ennyi sügért a kikötőmben, mint ez a három nap. Rengeteg a 6-10 centis példány, amik pár éven belül már egész jó halak lehetnek, bár a csapósügér növekedésével annyira nem vagyok tisztában. De most utána nézek.

Minden napra jutott azért egy-két szebb példány is.

Hajnali bandanagy

Mániksrimpre

Délutáni dagadék

Napnyugta környéki bandanagy

Cseburaskás szerelék volt a nyerő

Ez már nem rossz

Ez sem

Szelfi

Ma nem mentem ki csónakkal az elmúlt napok csukás kudarcai miatt, hanem megnéztem néhány parti helyet. A küsz rengeteg mólónál össze van állva, de halat nem találtam sehol, ami őket, vagy a műcsalit ette volna. Csak a szokásos: Aki ráér egész nap az előbb utóbb olyankor is ott lesz, amikor jön a balincsapat, és ez ősszel általában nem reggel korán van.

Az egyik mólón egy 50es forma fazon be volt dobva az egyik bottal fenéken kishallal, a másikkal úszóssal haldarabbal sügérezett. Már messziről láttam a spáros narancsosvödörben úszkáló egyedeket, és amikor a harmadikat dobtam, nem bírtam ki, hogy ne kérdezzem meg, vajon emberünk tisztában van e vele, hogy szabálytalanságot követ el, merthogy 15 centi a balatoni méretkorlát?

Közölte a fogási naplóban nincs ilyen, egyébként is maximum  a nagyot akarja elvinni (olyan 25ös lehetett), de mellette úszkált vagy 10 darab 6-15 centi közti szerencsétlen. Mutattam neki a területi jegy azon pontját miszerint 15 centiméter és 2 kiló a méretkorlát, illetve a napi mennyiség sügérből. Mivel a fogási napló országos, abban ez nincs feltüntetve, viszont a vízkezelő szigoríthat.

Ő meg csak hajtogatta, hogy nincs beleírva a fogási naplóba semmilyen korlátozás, úgyhogy nem érti, de egyébként is maximum a nagyot akarja elvinni.

Már meguntam a kötekedést, ezért abban maradtam vele kapcsolatban, hogy evvel simán bukhatja az összes passzusát, és elköszöntem. Hogy mi lett végül a csíkosokkal, azt nem tudom, remélem a kicsiket elengedte!

Kategória: Balaton, parti, sügér | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.