Küszíváson … az első nap

Vasárnap este korán végeztünk a melóhelyen, így  kölcsönautóval indultam bele a balatoni éjszakába süllők, majd hajnalban balinok után kutatva. Jó két órába telt mire a küszöket megleltem. Elképesztő mennyiségben ívtak vagy 2-300 méter hosszan, 10-15 méteres parti sávban fekete szőnyeget alkotva. És ott volt a süllő. Csak éppen megint túljártak az eszemen. Három kapásból mindössze egy 20as forma akadt meg. P5260152Akivel együtt horgásztam az éjjel egy részében az fogott egy 38ast, de folyamatosan szopattak minket a süllők. Volt köztük szép is, de a milliárd táplálékhalnak nem jelentett megfelelő konkurenciát egyetlen általunk felkínált fa – műanyag hal, és gumi sem. Hajnali 3-kor egy nádas melletti öbölben megjelentek a böszme nagy balinok is. Olyan rablásokat produkáltak, hogy majd beszart az ember, sokszor már harcsára gyanakodtunk. Alkalmi társam elég sűrűn előfordul ezen a pályán (én sajnos kevésbé), de ő is azt mondta, hogy ilyenben még soha sem volt része. Nem túlzás, szerintem több száz, ha nem ezer ragadozó hal volt jelen a pályán! És zabáltak, de sajnálatunkra csak a küszöket! 😦

Tudom klisés, de itt már olyan szinten szétáradt bennem az adrenalin, és kalapált a szívem, hogy fognom kellett végre valamit, mert úgy éreztem robbanok!

Odébb aztán beindultak a kisebb balinok is a part szélben (nagyrészt 50-60 centi közöttiek voltak a kifogott példányok). 5-10 centire a kőtől verték a küszöket. Popperrel akartam fogni az elsőt, így azt erőltettem. Két rontott kapás után, mikor is a balin és a popper külön repült ki a vízből átszakítva annak küszöktől, és ragadozóktól fodrozott tükrét tán a nap legnagyobbja leverte a poppert. Egy pillanatra azt hittem, hogy letépte, és elvitte, mert a zsinór belazult. Aztán a következő pillanatban arra ocsúdtam, hogy mellettem száguldott el egy ezüstösen csillogó szépséges fenekeszeg.

P5260153Végre fogtam egy darabosabb halat! Erre vártam már jó ideje, és ekkor még nem is sejtettem mi jöhet még!

Mivel popperre nem akadt több jelentkező, ezért Marcsó Zoli barátom által külön a balatoni őnök megfogására készített kézműves remekmű került a kapocsba. Elképesztő volt, ami ez után történt. Rablásra dobtam a part mentén, és az elindított csalit azonnal leverte egy balin, aztán ugyanez megismétlődött megint, majd két üres dobás után húzottra újabb őn kapta telibe a gyönyörű boblert!

P5260155 P5260157 P5260159 P5260160Folyamatosan forrt a víz, micsoda rablások, kapások, rávágások voltak! Cserélgettem a wobblereket, egymás után fogtam a szebbnél szebb őnöket, és persze ígéretemhez híven hívtam Balázs barátomat, hogy amint teheti jöjjön, mert nem tudom meddig tart ez a paradicsomi állapot.

P5260162 P5260167Nem készült minden halról kép, mert nem láttam értelmét azzal húzni az időt, meg amúgy is az ilyen napok emlékképei örökre az ember agyába vésődnek, mélyen és kiirthatatlanul.

Közben a nap is kisütött, én pedig jó darabig nem találtam az ellenszert. Aztán eszembe jutott egy másik kézműves remekmű, egy másik wobblerfaragó mestertől, egy fekete/arany gyorsan húzható wobbler. Arra gondoltam, hogy az erős napfényben a kontrasztos csali be kell, hogy jöjjön. Úgy is lett! Négy gyönyörűséggel jutalmazott meg!

P5260170Miután a balinok aktivitása csökkent, és a vállaimban erős fáradságot, fájdalmat éreztem ezért átmentem a mólószárra egy kis buzerapecára, aminek egy szép sügér, és egy köves lett az eredménye.

P5260173 P5260175Közben hívott barátom, hogy megérkezett! Hová menjen?! Adtam telefonon az ukászt, és mire odaértem már túl is volt az első balin (k)anális kielégítésén. 😀 Kedvenc balincsalija még mindig a kanál, abból is a csattogós, de azért egyre többet használja a wobblereket is. Elkaptam még én is kettőt, de ekkor már görbült a tér a karomba, vállamba ható fájdalomtól, és a kialvatlanságtól elég rendesen! 😀

P5260176 P5260180Az elmúlt jó pár óra hatásától mámorosan, de fáradtan a távozás mellett döntöttem, hisz az elmúlt hetek esőzései után ki kellett mernem a csónakomból a vizet. Ha már ott jártam kikapkodtam pár szebbecske sügért a csónakok mellől! 😀

P5260181 P5260182Zseniális, felülmúlhatatlan nap volt, amit másnap megpróbáltam megközelíteni legalább. Hogy sikerült e? Az majd a következő bejegyzés témája lesz!

Kategória: Balaton, balin, felszíni, köves, parti, popperes, sügér, UL | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

16 hozzászólás a(z) Küszíváson … az első nap bejegyzéshez

 1. OldSkuLL szerint:

  Szia! Megkérdezhetem, milyen botot és orsót használsz?

  • steveolsonhun szerint:

   Wobblerrel balinozni egy 10-20 grammos 2 méter körüli bot 2000-2500as orsóval teljesen megfelel. Gyártót nem írok, nem vagyok reklámember, sem szponzorált! 😀
   Amúgy tuti van olyan kép a blogon, amiről le lehet olvasni! 🙂

 2. steveolsonhun szerint:

  Teljes mértékben helyzet, meghorgászandó víztípus, halfaj és emberfüggő!
  Nekem van 1,50 0-3, és 1-6 grammos, és 1,80 2-8 grammos. De ezek a dobósúlyok általában nem fedik a valóságot egyetlen gyártónál sem! Rendszerint alul vannak kalibrálva.
  Egyébként én például nem használok tűspicces botot UL-re, de van aki leteszi mellette a nagy esküt. szóval ki kell tapasztalni, hogy neked melyik fekszik.

  • OldSkuLL szerint:

   Köszi, én is azt az X márkájú 1,5 0-3g-t nézegettem, meg az X márkájú 1-6g-t, és ahhoz érdekelt volna hogy X márkájú orsót vegyek “sokér'” vagy jó az Y is 🙂 Na de nem spammolok tovább, grat az eddigiekhez és a jövőbeliekhez 🙂

 3. búvárszivattyú szerint:

  szép munka, szép halak 🙂 remélem lesz belőle valami videóesszencia

  u.i.: ….hogy a kurva életbe én meg most nem tudok lemenni

 4. OldSkuLL szerint:

  Megyek-megyek 😀
  Már régebben akartam kérdezni, nem gondolkodtál azon, hogy órákat adj pergetésből? ^^
  (Viccen kívül beneveznék!)

 5. qvik szerint:

  Na Steve, örülök, hogy végre egy jót pecáltál. Nem mardos a sárga irigység cseppet sem, ááá dehogy! 😛
  Mindezt a Nagy Nemzeti Tócsa partján. Szép lehetett.

 6. Már megérdemelted.. gyönyörű halak és mily csodás tenger! 🙂

 7. Visszajelzés: Steve boblerezik I. rész /*Blogajánló*/ | hungarianwobblers

 8. Visszajelzés: Bobler… | steveolsonhun

 9. Visszajelzés: Választunk | SteveOlureS

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.