Sügérek és etika

Egyre többször találkozom az interneten olyan esetekkel, hogy általam becsületesnek, tisztességesnek, etikusnak (vagy mindenki nevezze, ahogy akarja) típusú horgászok képeibe, vagy bejegyzéseibe kötnek bele.

Leírom a ma reggeli történetet és döntse el mindenki, hogy elég etikus voltam e?

Tegnap kifigyeltem a mólónál, hogy már megjelentek a sügérek, nem is akármennyi igaz nagy részük nem az a kapitális méret. Úgy döntöttem, hogy ma reggel próbát teszel UL cuccal kis gumikkal, annak ellenére, hogy tudtam, bizony a móló lábánál akadhat tilalmas hal is. Kisebb süllők és kövesek is ki szoktak állni a móló mellé. A tilalmas halakat mindig visszaengedem, a kősüllőket pedig egész évben. A kősüllő nálam olyan, mint a sügér! Mindkét halfaj minden egyes egyedét egész évben visszaengedem!

Hajnali négykor keltem, mert öt után nem sokkal indult az első buszom. Sajnos az időjárás a tegnapihoz képest változott, bejött a déli szél, emiatt a móló védett oldalán próbálkoztam kis kopyto csalival. Egy 15+-os sügér volt az első jelentkező a legvédettebb sarkon, de leverte magát. Több ütésem volt, de vélhetően a tegnap látott apróságok lehettek, így a pici jig is nagynak bizonyult számukra. Szép lassan elindultam körbe, mígnem erőteljes húzással jelentkezett az első komolyabb halam, egy 25 centi körüli kis nemes süllő. Két gyors fénykép és már mehetett is útjára. Kihagytam egy pár méteres szakaszt, így próbálva védekezni az ellen, hogy újabb süllőt akasszak, bár sok értelme nem volt, mert társa bárhol lehetett volna a móló melletti területen.

Miután több kapásom nem akadt, csalit cseréltem, és visszamentem a kiindulási pontra. A kis nimfát rendesen sorozták a kis sügérek mígnem egy jobb jelentkező is akadt.

Ahogy mentem ismét körbe volt még több ütésem, de apró halak lehettek, mígnem a 0-3 grammos pálca bent ragadt egy kapásban, és nem igen tudtam megemelni. Kellet egy kis idő mire a halam víztetőre tudtam kényszeríteni, ami életem eddigi legszebb kősüllője volt. Nem is mertem a kis bottal megemelni, hanem kézzel kaptam el a 16-os monofil zsinórt és úgy emeltem ki halamat.

Néhány gyors fotó után természetesen őt is útjára engedtem, és erre a részre sem mentem többet. Meg sem mértem a halat, mert nem akartam vele kínozni, de 30+-os volt az biztos.

Szép lassan szűkült a meghorgászható terület, mivel a másik oldalon a hullámzásban esély nem volt a kis csalik vezetésére, így megint a sügéres sarokhoz tértem vissza. Több apró ütésem volt, amikor is megismétlődött az iménti dolog! Kapás, és a pálca úgy maradt! Erőltetnem kellett a halat, mert tudtam, hogy a víz alatt egy fém vázas kuka van bent mesterséges akadót képezve, a hal pedig arra indult. Aztán végre egy színpompás 25+os 60-70 dekás dagadt sügér ütötte át a víztükröt. Egyből arra gondoltam, hogy kiemelni ezt sem fogom tudni, így leugrottam a móló melletti kövezésre, és már majdnem a kezemben volt, amikor egy fejrázással megszabadult a jigtől. Reflexből még utánaléptem jobb lábbal bele a vízbe, nem törődve azzal, hogy átázik a cipőm, de búcsút intett a farkával a gyönyörű sügér.

Álltam ott összetörten, de nem gondolkodtam sokáig, dobtam a következőt, hátha akad még társa. Akadt is, de apró, az bezzeg meg lett!

30-40 kapásom biztos volt a nap folyamán, de nagyrészt kicsik lehettek, azért egyet sikerült még rövid időre az objektív elé terelnem.

És most döntse el mindenki mi az etikus?

1. Ha lemegyek sügérezni és a közben fogott tilalmas halakat néhány kép elkészítése után kíméletesen visszaengedem!

2. Ha nem megyek ki sügérezni sem, de ha lejár a köves és a süllő tilalma, akkor bilincsre fűzve zsákszámra viszem haza őket!

Sajnos a másodikra is van elég példa, sőt vannak akik a tilalmi időben is az utóbbit teszik, én viszont az első csoporthoz tartozom, és nem hinném, hogy bármiben, vagy bárkiben kárt tennék azzal amit teszek.

Úgy érzem mindent megtettem, hogy kikerüljem a tilalmas halakat, ahol kaptak oda vissza már nem mentem, de azt senki nem várhatja el egy horgásztól, így tőlem sem, hogy az első megfogott és visszaengedett hal után reggel hat óra tízkor csomagoljon és haza menjen, ahogy én sem tettem. Nem azért keltem fel reggel négykor, hogy tíz perc után hazamenjek.

Összességében nagyon szép reggel volt, hiszen megfogtam életem első igazi UL süllőjét, UL kövesét, és akasztottam egy gyönyörű sügéret, aminek a fotójáért még biztosan visszamegyek!

Kategória: Balaton | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

14 hozzászólás a(z) Sügérek és etika bejegyzéshez

 1. Pali szerint:

  Steve!

  Tudod, hogy en vaskalapos vagyok , de nem latok ebben a pecaban kivetnivalot… sugereztel, halat fogtal es visszaengedted… ezek a halak az azonos felteteleket szeretik, a zsakmanyuk is kozel azonos, igy nem lehet Oket jobban szelektalni.

  Sajnalom, hogy itthon nincs vedelem alatt a suger. Hollandiaban egyutt vedik a sullokkel, igy 1) suger horgaszat kozben nem lehet sullot fogni es 2) szep sugerek nonek fel a vedelem miatt…

  Lassan eljutunk ide, addig meg sugerezz ha nincs tilalom…

 2. KorvinST szerint:

  Steve,
  Az lenne etikátlan, ha kizárólagos célhalad lenne egy tilalmas hal és mindent megtennél, hogy a lehető legtöbbet basztass belőlük tilalmi időben.
  Nehogy már valaki kritizáljon mert megakadt egy tiltott hal!
  A tilalmas hal zsákmánylása tilos csak. Kifogni szabad (visszaengedés mellett).
  Ez a legnagyobb képmutatás. Ilyenkor bezzeg az irigyek lazán összemossák a sporthal-megfogást a halhús zsákmánylással.

 3. KorvinST szerint:

  Még egy gondolat, mert zavar, hogy magyarázkodnod kell, pedig a kritizálók jobban tennék, ha inkább példát vennének…

  A tilalom célja az ívó állat védelme a zsákmánylókkal szemben, azaz az állat életét hivatott védeni.
  Igen, igaz: a sporthorgász megzavarja az állatot ívás közben. Na de nem gondolhatja senki azt, hogy ilyenkor a vízben ki van téve a csukáknak, harcsáknak, kormoránoknak és egyebeknek a tábla, hogy “Ívás van! Nem ér a nevem!”
  A sporthorgász zavaró jelenléte össze sem mérhető a zsákmányszerző egyedek jelenlétével, legyenek azok állatok vagy emberek…

  Én a helyedben nem fogadnék el kritikát olyantól, akinek nem üres (pár bejegyzést kivéve) a korrektül vezetett fogási naplója.

 4. KorvinST szerint:

  Úgy tűnik, hogy az első kommentem eltűnt.
  Mindegy , nem írom újra. Helyette ajánlom szíves figyelmedbe lamentálásom:
  http://horgaszni-mentem.blogspot.com/2012/03/ki-fogas-es-tilalom.html

 5. qvik szerint:

  Bizony, merő állatkínzás a halak szájába horgot akasztani. Merő állatkínzás és aljas dolog csak azért tartani disznót (csirkét, marhát, birkát, bármit), mert a végén levágjuk.
  Azok a halak elvannak akkor is, ha horgot akasztasz a szájukba merő önzőségből, oszt elengeded. Biza, mi emeberek már csak ilyenek vagyunk. Továbbra sem gondolom, hogy egy picivel is kegyetlenebbek vagyunk bármely ragadozónál. És egyetértek az általad írtakkal. Ha valaki kritizált a véletlen fogott süllőkért, akkor az ne horgásszon, mutasson példát! Amúgy meg keszegezés közben is fogtam már balin feederrel, és ez akár most tilalomkor is megeshet. És pl. a holtágak, ahova kijárok (járnék, ha volna időm) nem is esnek fajlagos tilalom alá, csak a méretkorlátozás van. Ott most is vidáman fogják a süllőt, balint, mégse ez okozza(-hatja) a vesztüket. Aki meg nem hiszi el, hogy elengedted, az járjon utánad és kamerázza minden lépésed. Bakker, aki setétben szeret járni, nem nagyon írogat blogot.
  Kétszer láttam kiló feletti sügeret: 1. Balti-tengerből hálóval húzták ki. 2. Mongóliában fogtuk vagy 50g-os támolygóval bot nélkül kézzel húzva a kb. 70-es monofilt! Na, oda kéne elmenned! 🙂

  • steveolsonhun szerint:

   Én a Balatonon szeretnék ilyen nagy sügéreket fogni! És ez csak úgy lehetséges, ha egyre többen lesznek, akik úgy cselekszenek, ahogy én!

 6. Atya szerint:

  Ügyes!
  Etika?
  Az mi?
  Az én etikám, vagy az övé, vagy esetleg másé?
  Szerintem ne morfondírozz ilyen hülyeségeken, hanem tedd, amit meg kell tenned.
  🙂
  Üdv

  • qvik szerint:

   Atya, ez az általános relativitás elmélet, miszerint minden relatív. Mint az erkölcs és a logika – mely erkölcsi és logikai viszonylatban nézzük a dolgot.

  • steveolsonhun szerint:

   Visszamentem másnap! A nagy sügérért és a kis bothoz képest brutális méretű halakat fogtam! Azt elárulom, hogy nem sügéreket, bár azok is jöttek! Kurva jó móka volt, majd megírom, csak ma kirándulós nap volt, és kicsit fáradt vagyok! A kirándulásban is volt egy kis peca, majd azt is megírom! Holnap hajnalban pedig visszamegyek a nagy sügérért megint.

 7. Hapci szerint:

  Ha nem okozol maradandó sérülést, miért lenne baj? Ilyen szempontból a gumis peca nagyjából ártalmatlan. Ha babahallal sügereznél a móló lábánál és 2 percig nyeletnél minden halat, az véleményes lenne…
  Egyébként – nem ívóhelyen, a halat visszarakva – dobáltam már célzottan süllőre a tilalom vége felé, de azóta leszoktam róla (vagy mostanában kevésbé érek rá). 🙂

 8. szabozalan szerint:

  Szia Steve!
  A süllő mindig kényes téma, mivel örzi a fészkét és ha megzavarod, abból lehetnek gondok, esetleg már nem áll vissza rá. Ezek a mini süllők azonban még nem igazán ívnak le szerintem, így semmilyen kárt nem okoztál nekik. Szóval egy ilyen peca nálam bőven belefér kategória, én is kimentem volna. Az lett volna gáz ha szándékosan ismert süllőfészkek környékén horgásznál.
  A halelvitelnél meg nálam is vannak védett halak (pl köves, sügér, stb), de az is függ, hogy az adott vizen miből mennyi van. Fogast pl sosem vinnék el olyan helyről ahol kevés van, hiába nincs tilalom, hiába bőven sütőérett. Ahol viszont tudom, hogy van szép állomány, néha én is elcsábulok.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.