Patakpeca

Jó hírek érkeztek kedvenc patakomról, megy a hal elég rendesen, csak tudni kell, mit mivel érdemes kergetni. Itt volt hát az ideje, hogy revansot vegyek a múltkori egy halas pecáért! Hétfőn szuper idő volt mifelénk, napközben plusz 12 fokkal, így a mai napon Lacival a patakot vettük célba. Reggel korán keltem, a 6:45-ös busz a találkozási pontra “repített”. Ködös hideg, reggelre ébredtem, Veszprémben – 5 fokkal, így be kellett öltözni rendesen. Inkább több, mint kevesebb ruha kell, hogy legyen az emberen, ebben a fagyos télies időben, ha melege van az embernek egyszerűen le tud venni egy – egy réteget, de, ha fázik és nincs több ruha nála az szar ügy. Szóval nyolckor már a napijegy a birtokomban volt, sokan nem voltak a patakon, tán a hideg riasztotta őket. A kapott információ alapján helyezkedtem el, Laci pedig felfelé indult a legyes bottal, kedvenc helyeit szerette volna vallatni csuka, sügér, vagy süllő reményében. Az első hal elég nehezen akart megjönni, ahhoz is kicsit odébb kellet húzódnom, de előbb végre személyesen találkozhattam, az egyik pecavilágos fórumtársammal “szennyeslelkű” Petivel. Dropshottal kezdte, de a kis víz miatt hamar apró twisterekre váltott, ami egy méret körüli és egy leakadt csukát eredményezett a számára. Szóval rövid beszélgetés után megfogtam az első halamat, mi mással, mint egy relax koytoval.

Aztán hozott még egy szép sügéret ugyanaz a csali.

Mivel a továbbiakban csak ütésekig jutottam, ezért a csaliváltáson kezdtem gondolkodni, mikor a part mellett közvetlen ütésem volt, de nem akadt. Visszapöccintettem a kis gumihalat, és már le is verte egy elég sovány 42-es csuka a csalimat.

Nem sokkal később egy srác mellém állt be, de rendes volt, mert megkérdezte nem zavar e, és horgászat közben elég jót beszélgettünk. Szimpatikus arc volt, ilyennel is elég ritkán fut össze az ember. Akasztott egy süllőt, de lemaradt neki, ami miatt kicsit bosszús volt, de pár percre rá fogott egy az enyémhez hasonszőrű csukát, és engedte is vissza azon nyomban. Nekem még egy sügéret adott a hely, majd csaliváltások után, odébb álltam, mivel az egy helyben állás miatt eléggé átfáztam, és muszáj volt mozognom egy kicsit.

Ahogy felfelé bandukoltam a patakparton újra találkoztam Petivel, aki egy 56-os csukáról, egy sügérről, és egy süllőről számolt be nekem. Úgy nézett ki megindult a hal. A híd után aztán találkoztam egy helyi lakossal egy róka személyében, aki érdeklődve tekintgetett felém.

Egyik kedvenc helyemen, akasztottam egy csukát, de sajnos vékonyan fogta a horog, így hamar le is fordult. Feljebb nem volt kapásom, Laci is csak egy kis csukáig jutott, így elindultunk visszafelé, ahol újra összefutottam Petivel, aki a vízre panaszkodott. Túl sok hordalék indult meg lefelé a patakon, állítólag nádat vágtak a felső szakaszon a patak mellett. Véleménye szerint ez lehetett az oka, hogy megálltak a kapások. Itt volt több ütése is nagyobb gumira, vélhetően kisebb sügérek voltak a tettesek. Én is dobtam párat. A másodiknál elindult a zsinór a meder közepe felé folyásnak felfelé. Mire “utolértem” a halat és be tudtam vágni neki, már vágta is el a fonottat a csuka foga! Előke nélkül horgásztam, több esélyt adva a süllőfogásnak, így kockáztatva a halvesztést, ami itt be is következett. ezután dróttal dobáltam tovább, Petitől elköszönve visszatértem a reggel bevált helyre. Nem sokára mellettem állt Laci is, egy 40 csuka fogása után.

Váltogattam a csalikat, mígnem a zavaros víz miatt egy zöld berkley pulse shad mellett döntöttem, ami pár dobás után meghozta az első patakból fogott süllőmet, egy gyönyörű 38-as tüskéshátú képében.

Mivel nem igen jött több kapás ezért pihentettem fél órát a helyet és újabb csukák után néztem. A csukák erről nem igen vettek tudomást, így visszatértem a bevált helyhez, ami egy újabb süllőt eredményezett. Ez a csíkoshátú valamivel kisebb 34-es példány volt.

Mivel a karácsonyi halfelelős én vagyok a családban, így a két süllő elvitele mellett döntöttem, akik tepsis süllő képében fognak reinkarnálódni, kulináris örömöket okozva kis családom tagjainak.

Eljött az idő, indulnunk kellet. Ahogy mentünk kifelé az autóval a földúton még tanui lehettünk egy 5-ös dropshotos csuka fogásának.

A buszra várva még örömet okozhattam egy kivert kutyának, úgy habzsolta a májkrémes zsemlét, mintha a héten még nem evett volna.

Érdekes volt a napban, hogy csuka kapásom addig volt, amíg nem használtam drótot, a süllőket pedig drótelőkével fogtam.

Kategória: Balaton | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

12 hozzászólás a(z) Patakpeca bejegyzéshez

 1. Atyafi szerint:

  Na végre! Úgy látom megtört a jég!
  Frankó kis patak lehet ez, ha ennyi halat fogtál!
  Ügyes!

 2. Gratula!
  Remélem jöttök még erre felénk!
  Ha jobb idő lesz kinézek még a héten, hátha megindul rendesen a hal….
  🙂
  Üdv.:Péter

 3. szabozalan szerint:

  Grat Steve, kár hogy ma melóztam!

 4. Bálint szerint:

  Szia!
  Ha már Veszprém, meg kell kérdezzelek, hogy a Séd folyócskával kapcsolatban van-e valami tapasztalatod, még soha nem horgásztam azon a vízen, sőt még élőben nem is láttam, csak a távolsági buszról egy kis részletét de nagyon tetszett. Ja, és jegyet hol lehet rá váltani.
  Két vizsga között kipróbálnám, az ösztöndíjból beújított UL-dolgokat.

  Üdv!
  Bálint

 5. skill szerint:

  No, akkor csak nem lett haltalan a november 🙂

 6. Ez a patak egy kincs ha még süllő is van benne, telepítik vagy magától került bele?

  • steveolsonhun szerint:

   Szerintem nem telepítenek ide semmit!
   De majd megkérdezem!

  • steveolsonhun szerint:

   Megkérdeztem:

   Ragadozót biztosan nem telepítettek .
   A süllők ilyen mennyiségben tavaly jelentek meg, csak akkor még kicsik voltak.
   A csukák már jópár éve ilyen sokan vannak, bár szerintem, ha nem lesz áradás, és ezzel együtt felfelé vándorlás, akkor lassan elfogynak.

 7. kisgyerek9 szerint:

  gratulálok, patakban süllő, csuka, sügér egy nap egy szakaszról…Eldorádó!!!

 8. Földi szerint:

  gyönyörű halak, tudom mekkora élményt tud adni egy patakos peca. gratulálok!

 9. steveolsonhun szerint:

  Köszönöm srácok! Jó volt végre újra halat fogni. A majdnem egy hónap hal nélkül igen kemény volt! Ha a Balaton nem ad máshol kell keresnem! Ez van!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.