Miként NE bánjunk a kifogott hallal!

Tisztelt Olvasó!

Sokat gondolkodtam, hogy megírjam e ezt a bejegyzést, mint, ahogy azon is: Mi legyen a címe? Végül a bejegyzés megírása mellett döntöttem, hiszen azért hoztam létre az önálló blogot, hogy bármit leírhassak ami a fejemben kavarog. Címként először a következők fordultak meg a fejemben:

– Egy kapitális csuka kínhalála!

– Hülyéknek áll a szerencse!

De végül az elsőt túl drasztikusnak a másodikat pedig sablonosnak találtam. Szokásomhoz híven egy rövid történetet fogok elmesélni, de utána a történet folyományaként a fejemben kavargó gondolatokról, észrevételekről is leírok néhány sort.

Tegnap munka után kollégámmal úgy döntöttünk, hogy megnézzük a fényváltás nem e hoz néhány kapást a számunkra. Túl sokan nem voltak a mólón, ahogy túl sok halat sem fogtak aznap. Három balinról, és egy csukáról számolt be a reggel a sirályt kiszabadítani segítő horgász. Ahogy kiértünk, egyből feltűnt két alak a móló belső sarkán. Egyrészt beültek az egyetlen rosszul működő, folyamatosan villogó lámpa alá, másrészt, olyan alpári és primitív módon beszélgettek egymással, hogy azt nem lehetett nem észrevenni. Próbálkoztunk mindenféle csalival, de eredménytelenül, mígnem hatalmas csobogásra figyeltünk fel. Először arra gondoltunk, hogy az egyik szivar beleesett a vízbe, mivel a másik annyira üvöltözött. A következő pillanatban, azonban egy gyönyörű csuka sziluettje rajzolódott ki előttünk a merítőszákjukban a teljes sötétség beállta után néhány perccel. Odamentünk, megnéztük, jó ötösre saccoltuk a csukát, a hasa tömve volt kishalakkal. A két “spori” fel sem fogta mi történt velük, főleg a nyűglődős, aki már húsz perce fejtegette, hogy neki bizony elege van az egészből. Ráadásul ő fogta a halat, de nem igazán értette milyen kegyes is volt vele a Balaton. Úgy tűnt lövésük sincs arról, mit is kezdjenek, és ez be is bizonyosodott. Bilincsre tették a halat és hallottuk, ahogy az egyik “mondja” a másiknak, hogy ne úgy üssed, ne ott szúrd le stb. Nem akarom idézni a szavaikat, mert gyomorforgató volt! Öt perccel később a még mindig vergődő, vérző halat fotózták, de az sem igen ment nekik. A fogás után tíz perccel, odajött az egyik, hogy nincs e nagyobb késünk, mert nem tudják úgy lebökni, hogy elpusztuljon, meg azt sem tudják, hogyan kell.

Ezek vizsgázott horgászok?

Barátom, odament elintézte, hogy ne szenvedjen! Lemérte kíváncsiságból, 86 centis volt, egy képet is készített, amit az engedélyével most közzé teszek:

Kérdezte őket: Nincs e egy hosszabb kötelük, hogy legalább ne a mólót összevérezve pusztuljon el az a szerencsétlen állat, de kérdőn néztek rá: Ha már úgyis döglött minek engedjük le a vízbe? (De, ha “egyből” meg akarták ölni minek tették bilincsre?)

Ezután leengedték a móló melletti kövezésre, azt a csodálatos állatot, oda ahová az összes horgász a dolgát végzi egész évben! Látszott, most voltak itt először! Na mi pakoltunk, és ahogy mentünk kifelé éppen járókelők fotózták a lámpával megvilágított vérbe fagyott, hugyos köveken fetrengő tetemet! Hát nem volt szép látvány, mit ne mondjak!

Én többször leírtam már, hogy szeretem a halat elfogyasztani és elkészíteni is. Le is írom mindig, mikor mit viszek el. Ebben az évben 2 csuka, 1 balin, 1 süllő, 1 ponty és 2 kilónyi egyéb hal végezte otthon. Nem is feltétlenül azzal van a bajom, hogy elvitték, bár egyet nem értek vele, hanem a bánásmód az felháborító volt!

Ahogy korábban a BBHSZ oldalon már megírtam, januárban nekem is volt szerencsém egy gyönyörű 3,60-as csukát fognom és visszaengednem a Balatonba, nekem ez ott, akkor nem volt kérdés, hogy így kell, hogy történjen!

Amit ez a két ember művelt az nálam egyenlő volt az állatkínzással!

A legnagyobb gond egyébként az emberek fejében van szerintem. A legtöbb “sporthorgász társam” még mindig élelem, vagy haszonszerzésként fogja fel ezt a csodálatos természetközeli sportot, vagy mifenét. Holott nem így kellene, hogy legyen, ebben is kellene, hogy előrébb lépjünk! Az a baj, hogy ezeket az embereket már nem igen lehet megváltoztatni, ezek az emberek nem olvasnak horgászújságot, horgászportálokat ahogy ezt a bejegyzést sem fogják soha látni. De akkor is leírom, amit gondolok, mert, ha csak 50 emberhez eljut ez az írás, és abból akár csak 1 elgondolkodik azon, amit leírtam, és esetleg megváltoztatja a szemléletét már megérte!

A legnagyobb gond egyébként a Balatonon és más élővizeken is az elavult szabályozás mellett az elégtelen ellenőrzéssel van! A kősüllőket számolatlanul hordják haza tilalmi időben! Az ívó kárászokat, dévéreket merítőhálóval pakolják vödrökbe! Az ősszel mólók köré gyűlő balinokat ötösével hordják el, akár több fordulót megtéve! Ahogy a vitorlásról horgászok sem három süllőt hoznak ki egy-egy jól menő éjszaka után! És ami a legdurvább, hogy az ilyen emberek szidják leginkább a halászokat és panaszkodnak folyamatosan, hogy nincs hal a vízben!

Ebben az évben körülbelül 50-60 olyan alkalmat töltöttem horgászattal, amikor halat is fogtam, és egyetlen egyszer ellenőriztek még tavasszal! Szerintem ez igen kevés!

A szabályokról csak annyit, hogy minden élővízen le kellene csökkenteni a napi korlátot, vagy éves kvótát meghatározni! Ahogy a kifogható alsó mérethatár emelésén és egy felső mérethatár meghatározásán sem ártana szerintem gondolkodni!

És ami a legfontosabb lenne? A szabályok betartatni! Ellenőrizni! Ellenőrizni! Ellenőrizni!

Annyit kérnék mindenkitől, ha már a hal elvitele mellet döntötök, bánjatok vele tisztességesen, ne hagyjátok fuldokolni, hanem a lehető leggyorsabban végezzetek vele!

És talán még egy: Ha elviszem a halat, szeretem igényesen elkészíteni, ezzel is megadva a tiszteletet a halnak, amiért a kifogása mellet egyéb jellegű örömöt is okoz nekem!

Kategória: Balaton | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

18 hozzászólás a(z) Miként NE bánjunk a kifogott hallal! bejegyzéshez

 1. kisgyerek9 szerint:

  természetes vizen nemes halból fajonkont 2-2 db, összesen három darab napi limitet hagynék meg, heti fajonként heti 5-5 darab mellett. Én ennyit sose vinnék szerintem el, de ennek elegendőnek kell lennie két család számára is.
  A balatoni vitorlásokat regisztrációhoz kötném. Aki horgászkészséget visz ki a kikötőből a fedélzeten, az sms-ben köteles legyen ezt minden alkalommal jelezni egy központi számon. Nyűgös dolog az biztos, de ellenőrizhetővé válik. És ha valakinél úgy van kint horgászkészség, hogy nincs beregisztrálva aznapra, akkor azt meg kell kő keményen vágni. Vagy lehetne partmenti csónakos jegyet kiadni nekik is, és ha bent akarnak a tó közepén pecázni, akkor a hajó lajstromszámának és a horgászengedély szám megadásával sms-ben vehetnének kiegészítő jegyet aznapra (mondjuk +500 forintért).
  De lehet hogy szimplán elég lenne minden csónakkikötőbe egy (becsületes) halőr (vízirendőr)!

 2. skill szerint:

  Szerintem a horgászok egyharmada sem vizsgázott, sok egyesület a tagdíjért cserébe intézi a “vizsgát”. Meg aki vizsgázott is, legjobb esetben megkérdezték tőle, hogy mekkora a legkisebb hazavihető ponty. Ez a vizsga? Ugyan már!
  Az a baj srácok, hogy a fejétől bűzlik a hal, nem a hugyos kövektől.

  más.
  egyszer már láttam ezt a tepsis-süllős képed, akkor is megéheztem tőle. most meg itt ülök nyakig a melóban és csurog a nyálam, mint Pavlov kutyáinak.

  skill

 3. steveolsonhun szerint:

  Még a 10 éves fiam is felfogja ezeket a dolgokat, amiket itt leírtam!

 4. McFly szerint:

  Minden tiszteletem ezért az írásért!

 5. steveolsonhun szerint:

  Köszönöm! Én így próbálok tenni valamit, azért, hogy változzanak a dolgok! Bár tudom, hogy az ilyen emberekhez nem igen jut el, vagy, ha igen jót röhögnek rajtam!

 6. McFly szerint:

  Sajnos mást tenni – egyelőre – nem tudunk. Talán majd változik ez (is).

 7. atyafi szerint:

  Ejj, gyerekek Ti nagyon optimisták vagytok. Na és már mitől változna meg? 🙂 Zsákutca a jogi szabályozás és az ellenőrzés. Nem akarlak elkeseríteni Benneteket, de még miben reménykedtek?
  Hosszú volt az út, amíg idáig jutottunk és a horgászat csak egy parányi kis szegmens a társadalom életében. Próbáljátok meg egészében látni ezt a szart. Fasza gyerekek, tökös csávók, erkölcsös és nemes emberek éltek valamikor. Állítólag. Pozitív hősök voltak és éppen ezért elbuktak. Mindig ők húzták a rövidebbet és voltak korszakok, mikor szisztematikusan irtották őket. Lassan kikoptak, eltűntek a történelem útvesztőjében. Génkészletükkel együtt. Az 50 év kommunizmus is rendesen odabaszott nekünk, de el kell hogy ismerjem, hogy közel sem okozott annyi kárt, mint az elmúlt 21 esztendő. Észre kell, hogy vegyétek, hogy egy mátrixban élünk és, hogy már tulajdonképpen annyi szart etettek meg velünk, hogy már a gondolataink sem a miéink. Másoké. A média segítségével a politikai elit kinevelt magának egy agyhalott társadalmat, mert egy öntudatos, hazáját szerető, cselekedni akaró ember veszélyt jelent a számukra. Szemlátomást egyre több a rossz arcú ember az utcákon és egyre többen csúsznak le morálisan is. A normális embernek meg kezd az ország élhetetlen lenni és pattannak, ami szintén erősíti ezt a mára már megállíthatatlan folyamatot. A hatalomnak fogyasztó, elbutított hülyékre van szüksége. Hogy nem tudják leszúrni a csukát? Hát nem, de ez elsősorban nem az ő hibájuk. Én is bele tudnám baszni ezeket a seggfejeket a vízbe, de nem ők a fő hunyók. Iskolában kell megszerettetni ezeket a dolgokat. Az egész oktatásunkat radikálisan át kéne alakítani és még akkor is hosszú évtizedek múlva lenne csak eredménye. Persze ezzel párhuzamosan jó könyveket kéne a polgárok kezébe adni és a médiát is meg kéne regulázni. Ezek végeztével már nem is kéne jogi szabályozás, mert mindenki emberként viselkedne a vízpartokon és a zöldségesnél egyaránt. Minden más szarreszelés.
  (Egyébként jó az írás, tényleg tetszik.) Üdv!

  • McFly szerint:

   Na ebben nem értünk (100 %-ig) egyet. Én úgy látom, hogy javulnak a dolgok. A mi korosztályunk nagy része vigyáz a halra, a bugrisok kihalnak, a fiatalabbak meg nem fognak horgászni, mert nem látják a valóvilágot meg az ikszfaktort, és nem tudnak MSN-ezni.

 8. atyafi szerint:

  Nemsokára találkozunk!

 9. Pupa szerint:

  kedves eldurrant agyÚ barátom!

  … Ja természetesen igazad van.
  még van bennünk vér, húzzunk kI (pl.) alaszkába és lazacozzunk? …ha nem tévedek ott is és mindenütt ez van a “civilizált” VILÁGban. …vagy fordítsuk meg, már a kárpát medencében is ez van (lett), nem menekülhetsz!
  …amÚgy, ha jól seJtem te is írsz Valami kIs bLogocskÁt, amire épp olyan szükséG van mint erRE az írásra.
  bassszzzz ez nagyoN komolyra sikereDett.:-)

  • atyafi szerint:

   Halálosan nyugodt vagyok, de nem olvastál figyelmesen. 🙂
   Az írás jó és értékelem is, de ez csak ragtapasz a fekélyre. Tüneti kezelés, amitől még a páciens nem gyógyul meg. Vitatkoznék azzal az állásponttal, hogy Alaszkában is ugyanez van. Az igaz, hogy globális szinten ez a tendencia. Hülyék mindenhol és mindenkor voltak vannak DE nem mindegy hogy milyen arányban. Én napi szinten sok-sok emberrel találkozom és szörnyű látni, hogy még az elmúlt 5 évben is mennyit romlott az emberek testi és szellemi állapota. Régen én is azon az állásponton voltam, hogy külföldön sincs kolbászból a kerítés, de mára már ott tartok, hogy külföldön előrébb való állampolgárként kezelnek, mint itthon a saját hazámban. Szabó Dezső megmondta a tutit:-Üres hassal nehéz a himnuszt énekelni.
   Egyébként lassan az Albánokhoz fogok kimenni melózni… :-O Eh-eh.

 10. atyafi szerint:

  szerinted lenne még esélyem novemberben pergetni felétek csónyakból?

 11. atyafi szerint:

  Kinek? Nekik, vagy nekünk? Mert nekik már összejött. 🙂

 12. steveolsonhun szerint:

  Szerintem lenne értelme!
  Úgy néz ki kiemelték mellőlem, a nagy csónakot, így az ő kijáratán ki fogok tudni menni!
  Vasárnap, ha marad ez az idő én kint leszek! De lehet hét közben is kimegyek egy szabadnap terhére.

 13. steveolsonhun szerint:

  Egyébként Laci fogalmazta meg másnap megfelelően:

  Az volt a legdurvább az egészben, hogy a móló királyából röpke 10 perc alatt egy vérben tocsogó, hugyos köveken fetrengő tetem maradt!

 14. Bogyó bácsi szerint:

  Szia!

  Sajnálom a történteket.
  Nekem életem eddigi legszebb csukája lett volna…
  Üdv.

  Tom
  pecazas.blog.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.