Cicada

3D cicada. Mi is ez a cucc, azon túl, hogy számomra a nyár egyik kedvenc csalija lett? Igazán őrült egy jószág. Vezetni sem olyan egyszerű és nincs rá olyan irdatlan sok kapás, de amikor leszedi a balin, az BOMBA! Vékonyabb előke, könnyű kapocs. Beérkezés után kicsit várni kell és felfelé tartott botspiccel lassan vezetni, hogy minél kevesebb zsinór érje a vizet. Tavon első sorban sima vízen, vagy enyhén fodrozódó vízfelületen működik. Folyón úgy alakult, hogy már esélyem se volt kipróbálni, de amint lentebb látni fogjátok, működik. Nem kicsit. 😉

Mióta mondom, hogy a szintén crawler típusú műcsalik családjába tartozó 3D batből, ha lenne 4-5 centiméteres változat is, akkor rommá fognám vele magamat balinnal. A 7 centissel így is volt egy csomó kapásom, de nem ragadtak meg. Túl nagy a szárnyfesztáv, nagyon komoly balin kéne hozzá, hogy elérje a horgot.

Erre az egyik 2019-es újdonság mi lesz? Egy újabb crawler típusú csali, ráadásul két méretben! 3,3 és 4,8 centiméteres hosszban. Az első videó alapján a feketesügéren kívül bele láttam a domolykót, jászt, sügeret, balint és csukát is. Mivel abban az időszakban lehetett hozzájutni néhány példányhoz, amikor már inkább a balatoni balinokat hajkurásztam, ezért első sorban  arra próbáltam ki ezt a felettébb érdekes kabóca utánzatot.

Na de mik is azok crawlerek? Pontos definíciót nem találtam és nem is akarnám annyira más gondolatát lenyúlni, ezért jöjjön egy saját megfejtés.

Ezeknek a csaliknak a lényege, hogy csapkodó, vergődő , vízbe esett és onnan menekülni kívánó állatot utánoznak. Hogy most ez az állat egy madárfióka, denevér, vagy éppen egy kisebb – nagyobb rovar, vagy bogár, az az esetünkben szerintem tökéletesen mindegy. Hiszen, ha egy ragadozó halat ez a csapkolódás, vircsaft, amit a csali leművel nem riaszt el, akkor kíváncsiságból, reflexből, vagy mert egyszerűen éhes és potenciális táplálékforrást lát az általunk húzott micsodában, bizony meg fogja támadni.

Sokan kérdezték a fogások láttán, hogy melyik színt válasszák? Az őszinte válaszom az volt, hogy tökéletesen mindegy! Felszíni csaliknál továbbra is úgy gondlom, hogy a szín az utolsó tényező az esetek többségében, egy ilyen vergődő akárminél, meg vajon mit láthat a hal a színből? Szerintem semmit, maximum, ha megállítjuk több másodpercre.

Az első videó amit feltettek a csalival kapcsolatban:

És az első kép az angol Savage Gear facebook oldalról. Khmmmm……

Tudtam, hogy kell ez a csali, bár domolykóra csak jövőre fogom tudni bevetni. Gulyás Ricsi barátom azért bebizonyította nyár végén, hogy bizony idehaza is megállja a helyét folyóvízen is.

Gulyás Ricsi: Tegnap megkaptam ,ma össze is halaztam a Cicadát😁😉

Domolykókat,

jászkeszegeket

és benga balinokat is fogott vele augusztus szeptember folyamán.

Egyébként a savage gear rajongói csoportban számos balint és domolykót láthattunk még ezeken kívül is. Szóval másoknak is bejött.

Fachs Tomi barátomnak egy szigetközi kajakos túra két hajnalán brutális domolykókat adott.

De majd talán ő megénekli az éves felszíni csalis írásában. Annyit elárulhatok, hogy nem balinok voltak, bár ő a rablások alapján azokra számított.

Én az első balint július 10.-én fogtam vele kajakból. Aznap úgy mentem ki a vízre, hogy addig dobom míg nem fogok vele legalább egyet. Persze a videó alapján lehet mondani, hogy volt ott balin dögivel, meg így könnyű, meg csak a vizet kellett eltalálni, de azért látszik, hogy nem minden kapást sikerült halra váltanom. Meg kell valljam a rontott kapások után levettem és más csalikkal csak fogtam pár halat. Csak utána került vissza a cicada a kapocsba miután már halas lett a kezem és adta be végül aznap az első halát.

Hiába no, rá kellett érezni a tempóra is.

Az idei további pecákon csak sügértől voltak rontott kapásaim erre a csalira. A balinokat mind sikerült elcsípnem, ráadásul egy kivételével mind darabosabb volt. Fogtam vele magányos nyílt vízi halat és az egy szem idei gázlós pecámon ( 😦 )  a cicada adta be az egyetlen olyan balint, ami aznap megakadt a számtalan kapás közül, amik különböző wtd-kre, popperekre érkeztek. Na az pont egy átlagosnak mondható hal volt.

Erre a képre azt hitték a külföldi balinos csoportban, hogy vágópulton van a hal. 😀 Csalival együtt! 🙂

Iszonyat durvák a kapások a kabócára. A következő videóban látni fogjátok, hogy már ráburványlott és amikor megállítottam, a kapás erejével tépte ki a kezemből a botot.

Aki hajlandó végignézni, azt is látni fogja, hogyan kell egy halat csalival és anélkül is visszaengedni és mennyire hasznos, ha a felkapókart kinyitjátok. 😉 Igen még mindig követek el hibákat. Ember vagyok, nem elpusztíthatatlan, tévedhetetlen, félisten teszthorgász. 😀

Az utolsó hajnalon, ami kajakból cicadás balint adott egy barátommal mentem ki. Ő partról próbálkozott. Sajnos a halak nagy részét nem tudta elérni, így csak kapásokig jutott. Nekem voltak akcióim, kézben tartott halaim, amikor egy darabosabb jószág rabolt előttem. Tudtam, hogy mivel kell megcsípnem. Brutális kapással szedte le a kajaktól pár méterre húzott felszíni csalit!

Aztán jött a szomorú hír. Annak ellenére, hogy ez egy 2019-es újdonság, európai forgalomba csak a kisebb méret kerül majd. 😦 Én beszereztem még néhányat a nagyból amíg lehetett, de biztos vagyok benne, hogy a kisebbik verzió is működik majd, ahogy ősszel a csapók ezt elő is irányozták nekem. Domolykóra is nagy valószínűséggel a kisebbet is fogom használni és lesz olyan helyzet, amikor a balinoknak is az kell majd.

Az a bizonyos példány gázolva

 

És a szakállas szörny

Érdekessége volt ennek a gázlós pecának amúgy, hogy nagyon kevés rablás volt a pályán. A nád szélében talán azt az egy hajtást láttuk amiről a balin jött. Arra is emlékszem, hogy sem Zolika kutyáját sem az enyémet nem ette meg. A cicadával a második dobás ment jó helyre. Le is szedte. 😉

Aznap megfogtam az első cicadás sügéreket is

Amiket ősszel számos példány követett. Érdekes, hogy akkor már a nagyobb nem kellett nekik.

A fanyalgók mondhatják, hogy na ez megint reklámszagú lett, de mióta saját csalikat is gyártok, tulajdonképpen minden írásom reklám. Ráadásul ahogy említettem, a nagyobbik cicada hivatalosan nem része a 2019-es palettának és jelenleg a kicsi sem kapható. Legfeljebb boltokban.

Nálam ott lesz a dobozban május első napján, abban 100%-ig biztos vagyok. Jól megfér majd a savage gear és saját készítésű kedvencek mellett.

 

 

Kategória: Balaton, balin, csónakos, felszíni, gázolós, kajakos, savagegear, sügér | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.