Az értékelés

Ahogy nem is olyan régen megírtam a wobblerkészítős játék beküldési határideje lejárt.

Úgy gondolom, hogy a visszalépések ellenére a srácok kitettek magukért. Végül nyolc nevező tizenhét pályaművét kellett megtekintenünk és eldönteni, hogy melyik is a legjobb – legszebb – leginnovatívabb – leginkább használható közülük?

Két kislány és hat fiú mérettette meg magát végül, a legifjabb mindössze 7,5 éves. Az ő esetében elsiklottunk az apai segítő kéz felett. Ahogy Zolika írta az értékelésében: “Mit nem adtam volna, ha 7,5 évesen ekkora áhitattal kenhettem volna a Devcont.” 🙂

Sok gyerek élete első csaliját készítette, majd volt aki ezen felbuzdulva nekiállt egy másodiknak, esetleg harmadiknak is. Volt aki imponáló módon (bár ez egyáltalán nem volt feltétel), halas képekkel is jelentkezett. Két veszprémi kis srác mindennapjait figyelemmel kísérhettem az arckönyvön keresztül, hiszen a kérdések mellett napi szinten jöttek képek az aktuális helyzetről, később videók kádban úszó csalikról. Megpróbáltam a segítséget feléjük minimalizálni, nehogy túl nagy előnyre tegyenek szert, de ahogy hallom nem én voltam az egyedüli, akit kérdésekkel bombáztak! 😀 Itt főleg a fiatalabb Bencére gondolok! 😉

Kezdeném a sort Borsodi Endrével és mivel egy levelet is írt a nevezés mellé így a húgával egybe veszem, de természetesen külön értékeltük őket is.

Én 14 éves vagyok.
Első csali egy 7cm hosszú wobbler 12g súlyú, kifejezetten balinos csali. Külön büszke vagyok erre, mert a belsejében lévő szivaccsal eltudtam érni azt hogy a felszín alatt kb. 10cm-rel ússzon. A hátát csillámos körömlakkal vontam be azért fénylik ennyire.
Második wobbler egy felúszó inkább domolykós csali. Szintén csillámmal vontam be.
Harmadik wobbler a nemsokára 11éves húgom nevéhez fűződik, bár a végső lakkozásban és a “felhorgolásnál” segítettem neki.

Saját értékelésem:

Róluk első körben az ugrott be hogy nagyon aranyosak! 🙂 A csalikon látszik az igyekezet és az is, hogy nagy valószínűséggel még nem olyan rutinos csalikészítők. A minnow festése szerintem nagyon ígéretes, a balinok valószínűleg díjazni fogják a csalit a két duci wobbler pedig kiváló jász és domolykó csemege lehet.

Zolika értékelése:

Borsodi Endre: Tetszik, hogy bonyolultabb festésekkel próbálkozott. Külön plusz pont, hogy le vannak takarítva a vonószemek, és a terelőlapka, ami ráadásul nem utólag lett befűrészelve, így szebb, én is így csinálnám, ha nem lennék hozzá lusta. 🙂 Amit tanácsolok: a drót szebb hajlítása sokat dobna még a csalin, főleg a hátsó füleknél, amik félig eltűntek a lakkozás hatására.

Borsodi Nóra: Le merem írni: ez a csali nekem jobban tetszik, mint a testvére wobblerei. Ilyen színkódot és mintát én is csináltam anno (ráadásul még szem nélkül is!), ették is a csukák szépen. Szemet azért tennék rá, de simán dobálnám a csalit. Bravó!

Domonkos Bence 13 éves veszprémi srác volt az egyik, akinek a fejlődését nyomon követtem.

Saját értékelésem:

Azt kell mondjam elképesztő amit az első csalijától a harmadikig elért! Az elsőt újrafestette  ahogy látni fogjátok. Ennél a csalinál oldalnézetből is látszik, hogy a hasi vájatot nem sikerült még szépen eltüntetni, de a harmadik fóliás csali már nagyon pöpec lett. Airbrusht, hálót az utolsó csalinál pedig fóliát is bevetett. Sajnos ide nem tudom becsatolni, de a mozgása alapján igazi balatoni balincsemege lesz! Én azt írtam a srácnak, hogy a helyében nem vennék több gyári csalit!

Zolika értékelése:

Basszus. 3 csali alatt ennyit fejlődni, az a nem semmi. Az a kék, japán stílusban karcolt pikkelymintás csali nagyon fain lett. Egyik favoritom. A hátsó horogfülön kívül nem tudnék belekötni. 😉

Következő nevezőnk Járó Bálint, igaz január elsején már csak az U19-es kategóriába fért volna bele, de a nevezését még elfogadtuk.

Szolgálati közlemény: Bálint nem adott meg életkort és a facebook profilja alapján 99-es születésű. Most írt hogy 17 éves. Szóval még bőven határon belül van!

Saját értékelés:

Vele hetente, két hetente értekeztem. Annak ellenére, hogy többször jeleztem neki, semmiképpen nem harapom el a torkát elég bizonytalan srác benyomását keltette, pedig semmi oka nincs rá, hiszen a horgászatban és a műcsalikészítésben sem ügyetlen. Azért egy kétrészes csalit elkészíteni nem piskóta szerintem! Szöcske nevű csaliját a kérése ellenére sem vettem ki és valakinek nagyon bejött! 😉 Bár a halas kép végül nem került bele a bejegyzésbe a szöcske bizony hozott már neki balatoni kövest!

Zolika értékelése:

A kétrészes csaliért plusz pont, a letisztult pikkelymintás designért szintén. A kinézeten lehet még szépíteni, de azt tudjuk, hogy csak a horgászoknak készül. Technikailag így képről nagyon rendben vannak!

 

Nagy Alex 17 éves.

Üdvözletem!
A versenyre szeretnék jelentkezni. Nagy Alexnak hívnak és 16 éves vagyok. Ezzel a felszíni jászos cserebogárral és felszín közelében járó darázzsal indulnék.

Saját értékelésem:

A képek sajnos nem annyira adják vissza, de ezek egyáltalán nem rossz csalik, a darázsnak a festése is elég tetszetős, nem csak a formája. Ha jász vagy domolykó lennék biztos nem tudnék ellenállni egyiknek sem!

Zolika értékelése:

Kis csalit, pontosabban jó kis csalit nehezebb csinálni. Biztosra veszem, hogy Kecskés Viktornál ez lesz a befutó, ő nagy bogárfan. A pici terelőlapokat én vékonyabb plexiből csináltam volna, de azon kívül tökéletes kis alkotások. Domira dobnám. 🙂

Pék Barnabás 16 éves.

Sziasztok!

A kiírt versenyre jelentkeznék ezzel az új egér-popperrel, amit az elkövetkezendő csukaszezonra faragtam.
Köszönöm szépen a lehetőséget, sokat dolgoztam rajta!

Sziasztok!

Csatoltan küldöm a másik nevezni kívánt wobblerem, amellyel 2 balint is sikerült fognom tavaly.

Saját értékelésem:

Ez a most mit lehet ezekre a csalikra mondani kategória! A balinos csali nagyon király! Mivel követem a srácot a youtube csatornáján, így láthattam az egész készítési folyamatot. Ügyes, eredményes! Az egér pedig az enyhén lapuló nyuszifülek ellenére, mit is mondhatnék? Gratulálok! Pfff……  Azért ez nem semmi ennyi idősen!

Zolika értékelése:

Az egérpoppernek valljuk be kreativitásban és összetettségben nincs párja. Az egyszerű festést is elviszi az ötlet. Ráadásul engem megvett a werkfotókkal: az a gyönyörűen megcsiszolt fa ütős. Én neki ítélem oda az aranyérmet!

Réti Bence, 16 éves.

A másik veszprémi srác. Róla már volt korábban bejegyzésem. Tavaly a segítségemmel kezdett el pergetni és most elképesztő kreatív ötletekkel rukkolt elő!

Saját értékelésem:

Egyik alkalommal feltett nekem egy kérdést: Nem baj ha a WTD-nek nem teljesen WTD formája lesz? A képeket, és a videókat látva, azt kell mondjam, egyáltalán nem! Az a Balaton alakú csali nálam annyira beütött hogy meg is szereztem a készítőjétől, azzal a szándékkal, hogy balint fogok vele! Az egyetlen dolog, amiért nálam nem ez a csali lett a legjobb végül az, hogy nincs a test végigdrótozva. Így sajnos nem merem dobni, mert a Tihanyi-félszigetnél simán eltörhet. A megoldás csak az lehet, hogy óvatosan felkoncolom és újradrótozom! 😀

Zolika értékelése:

A legtudatosabb versenyző, ez egyértelmű. Tudja miben erős és arra fektette a hangsúlyt. A Balaton WTD az év ötlete, ezek után valakinek muszáj lesz vele fognia egy balint a Balcsiból.

Surányi Szofi, 7,5 éves.

Nem az első wobblere ez, már csináltunk közösen többet is: kb négyet fejeztünk be eddig, de van még ugyanennyi félbehagyott darab is.
A festést szereti a legjobban, de most lépésről-lépésre csináltuk együtt: két darabot csináltunk egyszerre: én mutattam, ő utánozta. A lombfűrésznél volt pár vágólap csere, plusz a faragókésnél a szívbaj kerülgetett (még szerencse, hogy Anya nem látta), de ügyesen megcsinálta azt is, és a balsába mélyre szaladt vágásokat jótékonyan elfedte az alap gyantázás.
A forma az én sablonjaim közül való, de a festés rész teljesen saját kútfő. Van egy plüss cetcápája a Szenilla nyomában rajzfilmből, és ez volt a terve, hogy cetcápásra festi a fahalat. A legnagyobb meglepetésemre ez egész jól sikerült. Egyedül a csillámpor mennyiségébe szóltam bele, mert gyakorlatilag eltakarta volna vele a szép festést.. Az airbrusht kihagytuk, és csak ecsettel dolgozott.
Nagyon büszke vagyok rá, már csak azért is, mert a befejező feladatokat ő hajtotta, hogy mindenképp legyen kész határidőre.
Szofi nem nagyon pecázik, ez a műhelymunka és fahal készítés sokkal inkább apa-lánya közös időtöltés fontossággal bír (mindkettőnk számára).

Köszönettel,
Korvin

Saját értékelésem:

Büszke is lehetsz Tamás! Nem semmi egy ilyen kisgyerek figyelmét egy műhellyel így lekötni, nekem soha nem sikerült.

Zolika értékelése:

Mit nem adtam volna, ha 7,5 évesen ekkora áhitattal kenhettem volna a Devcont. Az a werkfotó többet mind minden szónál, meghatódtam, komolyan. Ebbe a csaliba akkor se kötnék bele, ha muszáj lenne…;)

 

További értékelések.

Cruelbaits – Nacsa Gábor:

Hello Steve!

Én Pék Barnának adnám a csalimat legszívesebben!

Nem a legjobb pályamű, de korához képest erre szavaznék.

Fátyol Csaba:

Borsodi Nórát választotta.

Facskó Tamás:

Pék Barnabásra szavazott.

“Nehéz döntés volt mert látszott hogy mennyire igyekeztek. Szívem szerint lehet hogy másik srácnak adnám de igazságtalan lenne. Úgyhogy az egeres srácnak adok két csalit, nálam ő nyert: az egeret meg a kisebb wtd-t kapja. A másik kettőt rád bízom, egy wtd meg egy domis ul. Ha lehet úgy oszd el hogy tudják használni a vizeiken.”

Vizoviczki András:

Domonkos Bencét választotta.

Nagyon ügyes srácnak tűnik el sem tudjuk képzelni 3-4 év múlva miket készít majd!

Peti Balázs:

Helyette a fia választott. Szerinte két első helyezett van. Pék Barna egere, és Járó Bálint szöcskéje.

Göcző Bálint:

Skill szavazata már a felajánláskor eldőlt, hisz a legfiatalabbat választotta, aki nem más, mint Surányi Szofi.

Taskovics Balázs:

Egyszerűen annyit írt, hogy a hat darab általa küldött WTD-t a hat srác kapja, annyi volt a kikötése, hogy a kevésbé kishal formájú legyen Domonkos Bencéé a kitartásáért.

Zemba Ákos:

Ákost leginkább Pék Barnabás egere fogta meg, mivel tudja milyen nagy munka egy ilyen csalit elkészíteni, hiszen ő is egy egeret ajánlott fel nyereménycsalinak. Mivel nem akartunk neki a saját egere mellé egy másik egeret adni, ezért Ákos az alábbi döntést hozta:

“Bejött nagyon, ahogy Endre a kopoltyúformát kialakította. Szóval kapja ő!” (Végül így is kapott egy egeret. – a szerk.)

Nagy Gábor:

A balatoni területi jegy felajánlást nem határoztuk meg, hogy ki kaphatja, de legyen szempont az is, hogy lehetőleg hasznát vegye az illető nyertes. Én ugyebár a “várhatóan legmesszebbre dobható balinveszélyes csali” készítőjének ajánlottam fel a közös horgászatot. A képek és a méret/súly adatok alapján így Domonkos Bence és Borsodi Endre 7 cm/11-12 gr-os csalijai felelnek meg leginkább az előre kitűzött elvárásoknak. A szebb kidolgozás és az egyedibb ötlet miatt Domonkos Bencét hirdetném ki az én győztesemnek. A közös horgászat helyszínében megegyezünk, de a csalijával szerintem a Balaton bármely pontját jó esélyünk lesz balint fogni. Gratulálok minden indulónak, sok sikert a továbbiakra!

Kecskés Viktor:

Az ő értékelésén látszik, hogy mérnökemberről van szó. Annyit hozzátennék, hogy nem minden esetben értek vele egyet. Egyrészt ő nem műcsali készítő, tehát nem tudja egy – egy wobblert mennyire “egyszerű” megalkotni, másrészt nem láthatott egyes csalikról videókat sem.

Szia!

3 fő szempont szerint Használhatóság (tudnék-e vele valamit fogni), Külalak (színek festés, faragás, gyantázás), Ötlet (másolat, vagy saját ötlet) (igaz kép alapján nehéz eldönteni, de ezek alapján próbáltam amennyire lehetett), 1-10 között osztályozni a csalikat
Íme a lista:

Borsodi Endre: 7 cm floating: Használhatóság: 3 Külalak:5 Ötlet:3 ; domis felúszó:Használhatóság:7 Külalak:5 Ötlet:5
Borsodi Nóra: Használhatóság:7 Külalak:5 Ötlet:5

Domonkos Bence, A kék csali gyanúsan szuper…A többihez képest fényévekre (biztos, hogy ő csinálta?. “Döglöttkutya: Használhatóság:6 Külalak:4 Ötlet:7 ; Világoskék: Használhatóság:5 Külalak:5 Ötlet:5 Sötétebbkék: Használhatóság:3 Külalak:9 ötlet:5

Járó Bálint: Balinos: Használhatóság:3 Külalak:5; Ötlet:7 JSR Használhatóság:7 Külalak:6; Ötlet:4 sr Használhatóság:8 Külalak:7;Ötlet:2

Nagy Alex: Cserebogár:Használhatóság:7 Külalak:6 Ötlet:4 ; Darázs:Használhatóság:8 Külalak:6 Ötlet:6

Pék Barnabás: Egér: Használhatóság:7 Külalak:6 Ötlet:9 ; Minnow: Használhatóság:8 Külalak:6 Ötlet:4

Réti Bence: Balaton Használhatóság:2 Külalak:6 Ötlet:10 ; Egerke: Használhatóság:7 Külalak:6 Ötlet:10 Magyarország: Használhatóság:1 Külalak:6 Ötlet:10

Surányi Szofi: Ügyes próbálkozás 🙂

Gombár Péter:

Az egész wobblerkészítő verseny egy poénnak szánt megjegyzésből indult (Tényleg poén volt? Én meg töröm itt magam hetek óta! 😀 ) . Aztán Steve meghirdette, és akkor már drukkoltam, hogy minél többen jelentkezzenek. Azt hiszem, a rövid határidő ellenére egész komoly mezőny gyűlt össze néhány igazán ígéretes darabbal. Külön örülök neki, hogy ilyen sokan belekezdtek, és hogy többen életük első próbálkozásával neveztek. Nálam az értékelés alapját az képezte, hogy szívesen tenném-e a csalit a kapcsomba, “látom-e benne a halat”. Ez alapján Pék Barnabás minnow-ja érdemelte ki nálam az első helyet, amit közvetlenül követtek Járó Bálint munkái. Ezek mind halfogásra lettek tervezve. Barnabás csalija mellett a fő érv az egyedisége, és ha már egyediség, akkor mindenképpen említést érdemel Réti Bence Magyarország- és Balaton-WTD-je is. Nem kevés munka lehet bennük. Ugyancsak komoly energiát fektetett a csalikészítésbe Domonkos Bence, aki idejét és energiáit nem kímélve szerintem Magyarország összes csalikészítőjével felvette a kapcsolatot néhány jó tanács reményében. A kitartását a magam részéről én szeretném egy különdíjjal jutalmazni.
Nagy Alex bogárimitációi is elismerést érdemelnek, és Borsodi Endre is igazán ígéretes balinos csalit alkotott. Végül, de nem utolsósorban a hölgyek is kitettek magukért. Endre húga és Surányi Szofi is igazán művészi festéssel látta el fahalait.
Ahogy az elején is már írtam, igazán örülök a pályaműveknek, annak pedig különösen, hogy manapság, a digitális kütyük világában a tizenévesek között is akadnak szép számmal, akik barkácsolásra adják a fejüket.
Jövőre folytatjuk! Addig is görbüljön sokat mindenkinek.

Horváth Ferenc:

Időközben egyre több felajánlás érkezett. A legutóbbi bejegyzés óta is jöttek plusz ajándékok. Már másfél hónapja tudom, hogy nálam MINDENKI NYERT aki elindult ezen a pályázaton, így mindenki “gazdagabb” lesz egy SteveOlureS wobblerrel. Rengeteg jó ötlet közül nem volt egyszerű választanom, de ahogy a legtöbb felajánlónál nálam is Pék Barnabás bizonyult a legjobbnak, így arányában a legtöbb ajándékot is ő fogja kapni. Mivel mindenki kap a nevezők közül valamilyen díjat, így remélem még motiváltabban szállnak majd harcba a következő versenyben. Mert lesz következő IS! 😉

Azt gondolom a nyereményeket látva megérte a versenyen indulni

Pék Barnabás + Horgászat Kecskés Viktorral

Járó Bálint

Nagy Alex

Surányi Szofi

Borsodi Endre

Réti Bence + éves balatoni ifjúsági területi jegy

Borsodi Nóra

Domonkos Bence + déli parti vízben állós balinhorgászat Nagy Gáborral

Sokat gondolkodtam, hogy a postázás, vagy a poszt legyen e előbb, de végül a poszt mellett döntöttem, mert már nagyon izgultak a gyerekek. Nem volt olyan egyszerű ez az egész játék, mint ahogy sokan gondolnák. A gyerekek folyamatosan bombáztak, akadtak rosszakarók és olyanok is, akik meg akarták mondani hogyan kellett volna.

Nem volt ez az egész tökéletes, de jót akartunk és végül szerintem mindenki boldog lehet. Figyeljétek a blogot, mert lesz második játék is! Lehet kicsit másképpen, de mindenképpen lesz! A két Bence személyesen, a többiek jövő héten postán várhatják a nyereményeket.

Gpepp, Steve

 

Kategória: ajándék, Balaton, balin, balsa, crankbait, egyéb, faragás, felszíni, gázolós, hendméd, jerk, pályázat, skillwobbler, steveolsures, topwater | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Az értékelés bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Wobblerkészítő verseny – eredményhirdetés – wobblermánia

  2. qvik szerint:

    Hát, ez nagyon szép, tiszteletre méltó alkotások.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.