Levi csalijával

Egy ideje nézegettem egy csalit. A duo bay ruf manic süllyedő wtd-jét. Hogyan süllyedhet egyáltalán egy alapban felszíni csalinak tartott ketyere? Kicsit kutatgattam és kiderült, hogy van még néhány gyártó aki készít süllyedő kutyákat. Persze itt nem kő nehéz cuccra kell gondolni, hanem egy olyan csalira, ami rángatható a felszínen és felszín alatt pár centiméterrel egyaránt. Már akkor elhatároztam, hogy télen készítek valami hasonlót.

Evvel párhuzamosan Levi barátom fellelkesülve az első kutyás balinján készített magának pár csalit, de túlsúlyozta őket. Megfordult a fejében a kuka lehetősége, volt aki  javasolta neki az ólmok utólagos megfúrását, de én mondtam, hogy próbálja csak ki hátha bejön és nem kicsit jött be a dolog. 😉

Azon a héten szabadságon voltam, de előtte pénteken úgy elfeküdtem a nyakamat, hogy szerdán bírtam először horgászni. Majd csütörtökön egy csodás hajnalon sikerült kajakból nulláznom.

Varázs víz ez még, ha nem is adta

Azon az estén csomagom érkezett. Három meseszép csali volt benne. Egy Gyönyörű jerk, egy karcsú süllős wobbler és egy süllyedő kutya.

Ajándék csalik

Hirtelen olyan “jól éreztem magam”, hogy egy déli parti gázlós peca volt minden gondolatom és az, hogy a süllyedő kutyát leteszteljem.

Gyönyörű volt ez a hajnal is, a betlishez képest annyi különbséggel, hogy már messziről láttam a nádas előtt tomboló őnöket. Gázlós pecánál sekély vízben nehéz megtalálni azt a sebességet, amivel időben odaérünk a rablások közelébe, de a halakat sem zavarjuk el.

Mire odaértem a rablások elhallgattak, de éreztem a balinok jelenlétét. A kishalak ott pityogtak a víz felszínén.

Jáj desz szíp ez is

Levi kutyája került a kapocsba és ahogy a videóban látni fogjátok a beesés után betámadta a balin. A megszokott módon megállítottam egy pillanatra, de mivel a kutya süllyedő, ezért nem maradt a balin látómezejében. Az agresszíven húzott csalit viszont kikövette és nem messze tőlem lebombázta keményen! Sajnos ez a balin még nem akadt, ahogy a későbbiekben több rontott kapás és lekövetés lett a jutalmam. Végül 10 perc alatt 8-9 akcióból 3-at sikerült elcsípnem. Brutális kapások voltak!

A ramazuri azon a reggelen a nádas előtt ennyi ideig tartott. Ahogy jött fel a nap, úgy tűntek el az őnök a sekély vízből. Jó másfél órát próbálkoztam még különböző csalikkal. Két sügérkapásig jutottam, amiből egyet tudtam halra váltani a süllyedő kutyával.

A sügér is megette

A strandon eddig minden pecán fogtam két balint popperrel. Rablások azon a hajnalon is voltak, de nem adta ki a halat, ezért helyet változtattam. Volt néhány rablás és bár ez a hely nem vitorláskikötő és a víz se túl mély mégis a popper mellett döntöttem az időnként szórtan dolgozók balinok bánatára.

Magasan volt már a nap és a fürdőzök is lassan szállingóztak a szabadstrandra, amikor előttem rabolt egy balin. Nem ette meg a harmadik dobásnál sem a poppert, amikor jó 100 méterre mögöttem hatalmasat rabolt egy őn. A fürdőzni induló hölgyike már azt rebesgette a barátjának, hogy ha itt ekkora halak vannak, akkor bizony be sem megy a vízbe, amikor a negyedik dobásomat és a jól vezetett poppert teljes testes szaltóval honorálta egy balin.

Hatalmas szaltót dobott

Kedvenc gyári popperem

Kicsit mélyebb részen is volt néhány hajtás, ezért beljebb gázoltam. Az egyik ilyen után láttam az őnt, ahogy a rablásból a sekélybe indul csíkot húzva a hátúszójával. Elé dobtam a poppert. Kettő pukkanás után megindult a tolóhullám. Ebben a pillanatban megálljt parancsoltam volna a csalinak, amikor a hal durván leszedte.

Leszívta rendesen

Mivel volt még pár órám, a szabadstrandon pedig elhallgattak a balinok, ezért egy mélyebb részre is átmentem. Elszórt balinrablások voltak a távolban, amiket 2-3 csalival tudtam csak elérni. Az egyik emelésbe orbitális erővel ütött bele valami. Az a kapás, amikor lekéri a botspiccet a felszín alá. Sajnos nem akadt meg, de ez így is egy remek nap volt!

A süllyedő kutya tesztje jól sikerült, bár én Levivel ellentétben nem a felszín alatt rángattam, hanem a saját gyors pöcögtetős módszeremmel ugyanúgy vezettem, mint egy hagyományos WTD-t. Amit nem lehet vele megtenni a megszokott felszíni csalihoz képest, hogy megállítjuk ha elsőre nem trafálja el az őn, mert nem fog ottmaradni. Ez a fajta csali is egy nagyon jó opció a balinok ellen vívott küzdelemben!

 

Kategória: ajándék, Balaton, balin, balsa, faragás, felszíni, gázolós, hendméd, popperes, PV, sügér, topwater, WTD | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.