Kikötőben

A soron következő bejegyzésben egy összefoglaló írást olvashattok, amiben megpróbáltam összeszedni a gondolataimat kikötői, balatoni,  popperes balinpecával kapcsolatban, amit a nyár folyamán művelek részben látott, de leginkább sejtett halakra. A legtöbb balin ebben az időszakban a nagy hajóforgalom végett nem mutatja magát. Kora hajnalban előfordul néhány rablás, de az is inkább a kikötők bejáratában. Nagyon nagy százalékban ezek a halak magányosan vadásznak, vagy mindig egy adott területen, vagy kisebb részt végigpásztázva, járőrözve. Néha előfordul, hogy kettesével mozognak. Ezen balinok egy része sötétebb színű ún. bent lakó balin, ami szinte csukaként lesi a prédáját egy adott helyen, a többi járőr ezüstös, a nyílt vízről időnként bekeveredő balinok meg ezüstfehér, fakó jószágok.

Néha látni megrebbenő küszöket, de inkább csak sejteni lehet a megszerzett tapasztalatok alapján, hogy a balinok a síri csendben is jelen vannak. Ilyenkor nem árt egy kis szerencse is, hogy olyan helyre kerüljön az a popper ahová kell és olyan ütemben mozgassuk, úgy szóljon, ahogy éppen az adott helyzet és a balinok megkívánják. Sokan kérdezik tőlem hogyan vezetem a poppereket, de ezt nem lehet elintézni egy egyszerű válasszal. Rengeteg lehetőséget ad nekünk ez a csalitípus és egyáltalán nem biztos, hogy adott technika egy pályán két különböző napon ugyanolyan hatékonyan működik majd. Bocsássátok meg az elfogultságom a Savage Gear Pop Prey és 3D Pop Prey csalik irányába, de soha az életben nem horgásztam még ennyire jól működő popperrel, mint ez a két típus. Szabi barátom írta egyik nap, hogy tedd már le azt a poppert, horgássz sajáttal, úgyis “eladtál” belőle már vagy 300.000-et. 😀

“Sajnos” nem tudom letenni ezt a csalit, bár az írásban szerepelni fog azért egy hal, amit saját készítésűvel csaptam be és nem véletlenül.

Azon a napon is kikötőpeca volt. Nem volt kedvem evezni és vissza akartam vágni a balinoknak a két nappal ezelőtti fiaskóért.

Korábban mentem arra a pályára, ahol két napja csak kapások jutottak. A fák még eltakarták a napot. Amikor megláttam az első forgást, majd egy komoly rablást már tudtam, hogy a két nappal ezelőtti magányos balin megint ott van. 5-6. dobásra négyzetméter pontossággal leverte a poppert ahol két napja kilőtte az űrbe! :D

Az első balinom sügérmintás popperre

Szemből

Dobtam tovább a csónakok, vitorlások közét, amikor a sás melletti töklevél határán egy burványt és menekülő küszöket vettem észre. Megpróbáltam a nehezen megdobható helyen tartózkodó balint többféle csalival átverni, míg végül a kék propper – popper hibridem került a kapocsba. Elsőre elrontottam a dobást, de másodikra jó helyre esett a csali. Ezt a felszíni kütyüt kicsit komótosabban, rövidebb húzásokkal vezetem. Az egyik megállításnál rámozdult a balin, de nem vette le. Finomat pöccintettem rajta, amikor megint odacsípett. Ekkor egy rendeset húztam rajta, hogy pukkanjon és a propeller is pörögjön. Nagyon szépen leszedte. :D Aki nem készít műcsalikat az el sem tudja képzelni hogy ez mekkora öröm tud lenni. Ha jók az információim nem sok csalikészítő van az országban, aki popper – propp hibriddel bármilyen halat fogott volna, nekem ez meg már a második balinom ezzel a csalival. Ráadásul mindkettő teljes mértékben tudatos fogás.

Második balinom saját Popper – propp hibriddel

Örülhet, aki megtalálta a prototípust Tihanyban

Rá két napra megint kikötőztem. Totál ideális volt az idő egy gázló, vagy kajakos, vagy csónakos pecához, de beszedtem valami gedvát és gázolva, vagy vízi járműben f@sni nem lehet valami jó móka! :D
Végül megúsztam a bulit.
Totál kuka volt a víz. Olyan bepunnyadt nyári. Pont olyan amilyenbe pár éve még nem képzeltem bele egyetlen kapást sem. Csak azért változik, fejlődik az ember és bizony tudom, hogy sügér és balin mindig van a pályán, csak fel kell izgatni őket popperrel! :)

Két vitorlás közül ütöttem is egy egész jó sügéret. Szépen lekannibálkodta a kistesó mintázatú savage poppolót.

A sügérmintás popper kezdte a szívembe lopni magát

Aztán egy dobásnál éreztem, hogy nem lesz az igazi, így kicsit visszafogtam. Pont egy bója mellé esett be. Mivel már vagy 1,5 órája ütöttem a vizet és sehol semmi jele nem volt a balinoknak pont azon gondolkodtam, hogy helyszínt kéne váltani, amikor második pukkanásra bebombázta. Brutális kapás volt, de sajnos nem akadt, viszont meghozta a reményt a folytatáshoz.

Sajna több kapás nem volt. Ráadásul a fehér SteveOlureS popperrel sikerült egy hajókötelet átdobnom a túloldalon és sajna benne is maradt a csali! :( Már csak egy saját popperem maradt, mert a többit elcseréltem, elajándékoztam. Télen lesz mit pótolni!

Egyik nap felvetettem a savage facebook csoportban, hogy poppernél ki mit gondol a színek jelentőségéről? Én azt mondtam 20% a szín, 80% a vezetésen múlik.

Az a bizonyos reggel volt az a 20%-os, amikor a szín (is) számított volna. Nagyon süket  víz fogadott  ezért megint poppereztem. Fixa ideám, hogy egy – egy halat akármilyen kuka vízen is fel tudok ingerelni a jól vezetett felszíni ketyerével. A white bone shinnert tettem fel. Ez egy teljesen áttetsző – átlátszó szín. Egy olyan részen, ahol fogtam idén balinokat és voltak kapásaim megint ráburványlott, de nem vette le. Egyet húztam rajta és megint odacsípett. Megint húztam rajta és láttam ahogy forog alatta. Ez ment vagy 7-8 méteren keresztül. Aztán amikor olyan 5 méterre volt tőlem a csali már nem láttam a balint, mert a felkelő nap sugaraitól fénylett a víztükör. Akkor döntöttem úgy, hogy berántom a csalit a víz alá és lefelé tartott botspiccel gyorsan betekerem. Olyan 1,5 méteres zászlón bebombázta a balin, de sajnos nem akadt meg. Meggyőződésem, hogy valami miatt aznap nem volt elég neki a popper által keltett hang – rezgés, és a teljesen áttetsző csalit nem látta az adott víztisztaságnál és fényviszonyok között mindaddig, míg be nem húztam a víztükör alá. Ha egy sötétebb oldalú, fehér hasú nem teljesen átlátszó-áttetsző csali lett volna fent, akkor talán leveszi. Persze ez megint fikció! Soha nem fogom meg tudni, hogy mi lett volna, ha…

De volt már több olyan esetem, hogy a popperre bemozduló balin a rádobott wobblert azonnal leszedte.

Egyik nap Nacsa Gábor megkeresett, hogy itt nyaral és pecázzunk egyet. Mivel a nyílt víz retkes volt a több napos időjárási káosz miatt, így maradt a kikötő. Az első akciója neki volt, mi másra, mint GF minimére egy 35 körüli balintól, de nem akadt. Sokan biztos nem tudjátok, de Gábor szerint popperrel nem lehet balint fogni.
Nem volt szar érzés a mellette lévő beállóban ütni egy ilyen darabosat! :D

Bedobtam a poppert. Egyet pukkant, majd csak egy szívó hangot észleltem és nem volt csali, de kontakt sem. Az első gondolatom az volt hogy elvitte valami! :(

Párat tekertem és megéreztem az erőt a zsinór végén. Nem volt egy telezabált vastag hal, de a magassága, a tarkójának a szélessége  és a hatalmas feje lenyűgözött.

Steve szetiszfájdra pecázta magát! :D

Sunkófejű (mármint a balin 😀 )

Balatoni tökös

Az utolsó popperes élményeim két nappal korábbra vezethetők vissza, amikor egy wobbleres látott balinkapás mellett három akcióm is volt popperre. Sajnos ezen a napon a balinok nyertek, ugyanis a négy kapásból egyet sem sikerült halra váltanom. A negyedik kapásra biztos vagyok benne, hogy évekig emlékezni fogok. Egy vitorlás mellett dobáltam vagy 10 perce egy gyanús mozgás miatt, de nem adta ki a halat ezért elindultam arra, ahol hajnalban volt két csípésem a sügér mintás poppolóra. Ebben a pillanatban az addig ütött pályán robbant mögöttem a víz. Nekem sem kellett több. Gyorsan visszamentem, adtam a helynek még öt dobást. Nem kellett ezt a számot elérnem, mert a tökös határán a parttól 4-5 méterre robbant a víz! Az a fajta kapás, amikor az adrenalinsokktól beremegnek a lábak. Zurbolt, fröcskölt, tombolt, kivágódott a gyönyörű sötét hátú kikötői jószág. Sajnos a csata csak pár másodpercig tartott. Először azt hittem megtépett a heves támadásával, de aztán rájöttem, hogy mögém lőtte ki a poppert, ahogy kipattant belőle a horog.

Ezen esetek miatt használok többek között 0,30-as vagy akár annál vastagabb fluorocarbon előkét és nem a csukák végett, hisz a csukáknak egy ilyen előke gyerekjáték lenne. Egyszerűen a fonott elé szükség van rá, hogy az ilyen kapásoknál ha minimálisat is, de tudjon nyúlni a cucc. Még két lehetőség telibe mono, esetleg telibe fluorocarbon. Nem mellékesen, ha a hasi horog összeszedné a zsinórt egyszerűbb kibogozni, mint egy fonottat, aminek a szálai közé akár be is ékelődhet a horog hegye és a drága horgászidőt bogozással, kötözéssel tölthetjük.

Érdemes egészen májustól októberig popperezni. Nekem nagyon jól működik az említett kikötői pecáknál, sekély vízen, küszíváson, de elég sok balint fogok vele mélyebb részeken is. Sokat kell dobni és rá kell érezni, hogy adott vízen, adott horgásznak, adott halhoz egy bizonyos helyzetben mi a jó. Aztán az is lehet, hogy éppen a beváltnak az ellenkezője lesz a működőképes.

Hogyan is húzhatjuk a poppert?

 • egyenletes tempóban, egy adott ritmusra fröcsköltetve
 • egyenletes tempóban, egy adott ritmusra, úgy hogy szóljon is
 • mindkét vezetési módnál tarthatunk szüneteket
 • a beeső csalit érdemes 1-2 másodpercre helyben hagyni és először csak egyet rántani, mert sokszor a csobbanó hanga rámozdul a hal
 • ugyanezt érdemes megtenni abban az esetben, ha tereptárgy mellé dobjuk a csalinkat
 • amikor rablás mögé dobunk ott is bejön sokszor a rablásban megállított trükk, mert a támadó balin vagy a társa megütött sérült kishalnak vélheti az egy helyben lebegő csalinkat
 • erős hullámzásban nem egyszer bejött már, hogy folyamatosan víz alatt húzva a csalit leverte egy őn, ilyenkor buborék képződik a csali köré, mint régen az ólmos legyes szettnél a beirdalt ólom köré

A variációk tárháza végtelen ennél a csali típusnál és bár nem fog megakadni az összes kapás, akkor is mindent megér! Amilyen beteg vagyok képes vagyok decemberben is dobni, mert egyszerűen jó játszani a popperekkel.

Volt már szó színekről, technikáról, de arról még nem, hogy vajon minek nézi a balin, sügér, csuka, stb. az általunk vezetett fröcskölő, bluggyogó, csobogó ketyerét?

Igazából mivel egyikőnk sem tud gondolkodni egy hal fejével, nem tud cselekedni a hal ösztöneivel, így csak találgatni lehet.

Ahogy már említettem, szerintem első sorban a csali által keltett hanghatás, rezgés ingerli támadásra a ragadozót. De vajon a hal minek véli a csalinkat?

 • nyílt vízen inkább menekülő kishalnak gondolhatják a halak, mint békának ebben biztos vagyok, főleg ha mély vízen pecázunk
 • a másik eshetőség, hogy a hanghatást, hullámokat balin esetében másik hal rablásnak vélik és az abból menekülő kishalnak gondolják a csalinkat
 • rablásba belerántott és ott megtartott poppert 100%, hogy megütött kishalnak vélik
 • kis vízben, szélvízben, hínármező, nádas, töklevél és sás határában én inkább arra szavaznék, hogy békának gondolják a poppolót

Persze ezek csak az én gondolataim, a lényeg hogy üssék, minél többet!

Popperre fel! Csapassátok a felszínt, amíg érdemes. Tavaly októberben még fogtam felszínivel halat. Idén is ezen leszek!

Kategória: Balaton, balin, faragás, felszíni, parti, popperes, propper, sügér, szávázs | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.