Visszatekintés

Azt gondolom remek évem volt eltekintve néhány negatívumtól.

Velük kezdeném:

– A Balatoni Nonprofit Halgazdálkodási zrt. követhetetlen – betarthatatlan – idióta szabályai, amik alól mindig van kivétel (lásd a legújabb radaros f@szság).
– Kedvenc parti pályám iszappal – zaggyal való feltöltése, tönkretétele.
– December 1.-i fürdés (bár tanulságos volt).

És akkor szigorúan a horgászatról:

A Balatonon 125 alkalommal horgásztam 2012-ben. Elég nagy arányban képviseltetik magukat a meló előtti, utáni két órás rövid pecák. Annál kisebb számban a fél – egész napos pecák.
Ezeken kívül 2012-ben a Hernádra, és a Sugovicára sikerült eljutnom a Balaton mellett.

Rengeteg pozitívum volt az évben.
A finom cucc nagy áttörést hozott. Gyönyörű halakhoz segített engem. Darabszámokat nem igen jegyzek, de sügérből, és kövesből nem keveset sikerült fognom az éven.

Ha a hagyományos mérési módszert vesszük alapul, akkor a legtöbb kívánalmam nem jött össze, ha a farokkal együtt történő mérést, akkor felül is múltam azokat! smile
Nagy pozitívuma volt az évnek, hogy végre részt tudtam venni a perei PV találkozón, és, hogy végre tudtam domolykókat fogni, közte egy nem is akármilyet.

Január hónap főként a sügérekről szólt, amíg be nem fagyott a Balaton:

janMivel a februárt sem bírtuk ki horgászat nélkül, ezért elmentünk szétfagyni a Gaja patakra:

febMárciusban a Gaján próbálkoztam több alakalommal is. Célhalam elsősorban a domolykó lett volna, csak éppen a domolykók nem vettek erről tudomást. Néhány szép sügéret azért sikerült elcsípnem a patakon:

marcMajd, hogy kibekkeljem valahogy a rablóhalas tilalmat úszóval kergettem a keszegeket néhány alkalommal, elég jó eredménnyel:

marc4

Szokásos április elsejei csukázás hagyományát nem törhettem meg, így az azóta tönkretett területen kézbe vehettem az utolsó azon a helyen elejtett tilalom utáni csukámat. De szép is volt:

apr2

A mólók gyönyörű sügérekkel kényeztettek el, amiknek a megfogása a könnyű cuccal nagy élményt jelentett:

apr10A móló melletti sügérpecákat gyakran félbe kellett szakítani, mert a velük azonos, vagy határos területen élő kősüllők nem hagyták békén a sügéreknek felkínált gumicsalit:

apr4Még a hónapban jót pecáztunk a fiammal a Balaton-felvidék kis patakjaiban:

apr8Majd UL pecák tömkelege következett. Sügérezés közben megfogtam életem első pergetett naphalát, és vörösszárnyú keszegét is:

apr11

apr12Májusban további gyönyörű UL halak, egy Gajás emlékezetes térdig érő vizes fűben félcipőben pecázos nap, és küszíváson fogott halak következtek. Ebben a hónapban “letudtam” az év egyetlen féderes pecáját is, ami szép dévéreket eredményezett:

majmaj9maj3maj4maj10maj11maj14Júniusban a vízszint egyre siralmasabb képet mutatott, ennek ellenére toltunk egy éjszakába nyúló igen eredményes úszós pecát a családdal, és a sügérmániám sem hagyott alább semmivel sem:

jun6jun4jun8jun9jun7Júliusban főként UL vonalon mozogtam, de azért akadtak szebb balinok is. Az év első csónakos pecáján is fogtam néhány halat, és ebben a hónapban voltunk Baján a családdal, ahol a leglényegesebb momentum az volt, hogy a kisfiam megfogta élete első pergetett halát:

jul2 jul3jul12jul11jul7julbajFogtam egy meglepetés “halat” is:

jul4Augusztusban úgy folytattam a sort, ahogy júliusban abbahagytam. Egymást követték a jobbnál jobb pecák. Megfogtam életem első popperes balinját, amit pár nap múlva több társa követett. Kipróbálhattam a kajakos horgászatot, ami nagyon megérintett, és fogtam csónakból egy gyönyörű egészséges csukát is:

aug10

aug3aug9aug6aug5Itt még minden rendben volt, bár a vízszint nem volt az igazi:

aug12Szeptember hónap nagyon vegyes volt! Fogtam szép sügéreket, gyönyörű csukát, részt vettem a perei PV találkozón, ahol gyönyörű domolykót foghattam. Majd hidegzuhanyként ért a Balatonkenese, és Balatonfűzfő közötti terület zaggyal történő feltöltése. Amelyik részen még lehetett horgásztunk, és a kövön kívülre helyeztük a halakat:

szept4szept2szept10szept9szept11szept12szept13

Az akkor még feltöltetlen rész itt még nagyon szép volt:

szept15szept14Szeptember meghozta a balinok, és gyönyörű sügérek mellett az első igazi őszi csónakos pecákat is, ahol igen szép csukákat sikerült becsapnom:

okt

okt2okt6okt7okt83November egy gyönyörű természetes vízi egyéni rekord csukát, és számos sügéret hozott számomra:

nov 1 nov

December elég üres volt!  Pár apró sügér mellett egy december elsejei fürdőzéssel ajándékozott meg, amit soha életemben nem fogok elfelejteni!

Összességében egy nagyon jó, halban gazdag évet zártam, ha szigorúan a fogások oldaláról közelítem meg a 2012-es évet.

Minimum ilyen 2013-as Évet Kívánok Minden Kedves Olvasómnak!

Kategória: Balaton, balin, csónakos, csuka, domolykó, felszíni, gázolós, Hernád, kajakos, köves, parti, popperes, sügér, süllő, UL, vörösszárnyú | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

7 hozzászólás a(z) Visszatekintés bejegyzéshez

 1. Én is legalább olyan évet kívánok mint a tavalyi volt! Rengeteg halat fogtál! Gratulálok! Az idei évben egy kis legyezéssel 🙂 nem kacérkodsz?

  • steveolsonhun szerint:

   Kacérkodom! Aztán majd meglátom mennyire lesz rá idő. Idén még a Balatont is csak a melóhelyem ablakából láttam. Már nagyon odavagyok egy pecáért!

 2. Willyfog67 szerint:

  “…Ha a hagyományos mérési módszert vesszük alapul, akkor a legtöbb kívánalmam nem jött össze, ha a farokkal együtt történő mérést, akkor felül is múltam azokat!…”
  Na most az itt a kérdés: ezt saccolással oldottad meg, vagy ott, a helyszínen…, szóval, erről is kérünk legközelebb videót! 🙂 🙂
  Köszi az összefoglalót, nekem mindig azok a képek jönnek be igazán, amin ott van az a csodálatos türkiz víz. Hasonlóan sikeres pecákat kívánok a 2013-as szezonra is!

 3. kispalr szerint:

  Gratula és idén is sokat görbüljön 🙂

 4. qvik szerint:

  Hát Steve, 30-as sügér meglegyen ám az idén! A vízszinttel viszont esélyes, hogy idén is gondok lesznek. Persze felétek most van hó, csapadék dögivel, s lehet, csak mifelénk van még mindig szárazság (és hó se nagyon). Görbüljön meg ilyesmi!

 5. steveolsonhun szerint:

  Ha farokkal együtt mérem akkor már túl is léptem! 🙂
  A vízszint alakul!
  Már 57 centin áll, szinte naponta nő 1 centivel:
  http://www.kvvm.hu/balaton/lang_hu/vizszint.htm

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.