Radar, vagy nemradar! Pergető=Gereblyéző?!

Ma írtam egy e-mailt a BHNP zrt-nek, emiatt a cikk miatt:
Tisztelt Füstös Úr!

Felháborodva olvastam az alábbi kérést, és nem kisebb felháborodással az Önök válaszát!

http://www.balatonihalgazdalkodas.hu/kerdesek?news_id=950

Nekem nincs radarom, de talán pont ezért soha nem is lesz!

Felháborító, hogy a Kalauz Zoltán Úr szinte egyenlőségjelet tesz a pergető horgászok, és a gereblyézők közé!

És Önök a válaszukkal szinte elismerően bólogatnak Kalauz úrnak!

Ez már arcátlanság! A pergető horgász arcul csapása! Aki pergetni szeret az mind rabsic? Ez általánosítás! Ez diszkriminiáció!

Lassan eljön talán az is, hogy pergetni tilos lesz szeretett vizemen?!

Mikor veszik már észre, hogy az egyre sűrűsödő tilalmak csak a becsületes horgász kárára készülnek!?
Aki eddig ki akarta kerülni a szabályokat, az ugyanezt fogja tenni akármennyi szabályt is hoznak!

Tisztelettel:

Horváth

Kategória: Balaton | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

28 hozzászólás a(z) Radar, vagy nemradar! Pergető=Gereblyéző?! bejegyzéshez

 1. kisgyerek9 szerint:

  az egész problémát megoldaná, ha minden 2,5 méternél hosszabb hajótesten kötelező lenne regisztrált GPS-t használni. Ez nagyban segítené az ellenőrzést (akár még életvédelmi célokat is szolgálhatna mondjuk viharban) A vermelő helyeken meg ilyenkor miért nincs állandó ellenőrzés? Nem szopatni kellene a népet és egymásnak szembeállítani pergetőt-bojlist-csalihalas pecást, csónakost-vitorlást-partipecást, stb, hanem vasszigorral ellenőrizni!
  Csak az sírna, aki akinek van félnivalója…

 2. steveolsonhun szerint:

  Magyarul, aki seggig nyeleti a süllőt a fűzött kishallal, az fasza gyerek, aki meg perget, az mind gereblyéző rabsic!

 3. kisgyerek9 szerint:

  a seggig nyeletés sem tragédia…kupánvágja, beírja, elteszi…ha kedvtelésből pecázik és nem konyhára, akkor sem nagy tragédia, ha egyet-egyet hazavisz, ha meg húhorgász, akkor szépen fogynak majd a sorok a fogásiban…
  Ez szerintem egyszerű irigységből fakadó felindultság volt…vannak emberek, akinek nem veszi be a gyomrát, hogy valaki gumihallal rááll a tartásra, és onnan szedi számolatlan a süllőt…még akkor is, ha egyébként visszaengedi őket.
  Szegénypecás-hobbipecás

 4. foldisfly szerint:

  hát ez nagyon komoly! erről kicsit az jutott eszembe, lehet nem ide vág, hogy jónéhány éve rex hunt az idióta horgászműsorában több alkalommal megrökönyödött, hogy egyesek még élő csalit használnak…
  itthon úgy tűnik pont fordított helyzet “alakult ki” vagy inkább csak egyszerűen nem haladnak a világgal, azzal a moralitással, miszerint a sportszerűbb!!! horgászmódszerrel több esélyt kaphatnak a halak. de ez már nem is igazán a maradiságról szól, annál inkább az eszetlen és önkényes rendelkezésekről, amiben valahol a vezetők saját hasznukat lesik… ebben az országban minden szart pofátlanul megtehetnek.
  és sajnos nem egy ilyen esetről hallani mostanában. felénk is és máshonnan is hallani olyat, hogy azért nem pergethet, legyezhet a horgász, mert beleakadhat a halba, és ami a főbenjáró bűn, hogy zavarja a PONTYHORGÁSZOKAT. semmi bajom velük, de ilyen ökörséget is milyen ember talál már ki?! kész 😀

 5. foldisfly szerint:

  különben pont így van. irigység és lustaság.

 6. kisgyerek9 szerint:

  nálunk itt Baranyában volt olyan, hogy pont a halőrök (konkrétan önkéntesek) (fiatalok) vetették fel egy tagsági gyűlésen, hogy lehetne egy tavon perrrrrgetni, mire az volt az öreg “őstagok” válasza, hogy “ők azért nem fognak új pecacuccra beruházni, hogy ő is tudjon annyit fogni, mint a pergetők”

 7. Somefire szerint:

  Írtam én is Füstös Úrnak. Ez az egész elfogadhatatlan! Én azt mondom, hogy a vermelési időszakban ne lehessen 1000 méteren túl horgászni. Vitorlásról se! Ez a part menti 1000 méteres sáv, meg elég könnyen felügyelhető a halőröknek. A halradart meg engedélyezzék, mert gyakorlatilag a vitorlások a tiltott időszakban is nyugodtan használják. Úgyse tudja senki ellenőrizni, hogy mit tesznek a zárt hajón. Nem attól lesz valaki orvhorgász, hogy használja a halradart.

 8. crm szerint:

  Ez csak arra jó, hogy a párttitkár és a haverjai legálisan radarozhassanak.

  1. Gereblyézéshez nem kell műcsali.
  2. Nem minden műcsalival lehet gereblyézni.
  3. Halfogáshoz nem kell radar.

 9. McFly szerint:

  Soha nem fogom megérteni ezt a felfogást. Nem fogjátok elhinni, de legyezés közben is megkaptam már, hogy gereblyézek. Amikor 3 centis pici wobblerrel dobáltam, akkor meg többször is.
  Megint rosszul fogják meg a dolog végét. Rajtakapták, hogy valóban gereblyézik? Embertelen mértékű pénzbüntetés, eltiltás a horgászattól egész életére. Második esetben fél év börtön. Máshol bejött, mi mások vagyunk?

 10. TT szerint:

  Hát jó nektek, ha ilyen optimistán álltok a dologhoz, de én még csak olyan embert láttam, aki halkitermelésre használt radart. Tudom, hogy nem szigorítani kellene a szabályt, hanem betartatni, de egy olyan országban, ahol 1 pandúrra 1000 rabló jut, nem lehet. És ha egy csónakban lehet radar és műcsali is, abból 10-ből 9-szer oldalba akasztott ponty, busa, harcsa lesz, nyilván teljesen véletlen. Az másik dolog, hogy ha rajtam, múlna, az élőhalas horgászatot is betiltanám…
  Az meg, hogy októberben radar nélkül nehéz süllőt fogni, az nem a van radar-nincs radar kérdésen múlik, hanem hogy van-e süllő, vagy nincs. 20 éve még nem volt radar, mégis lehetett süllőt fgoni (állítólag, mert én soha nem süllőztem a Balatonon).
  Megint más kérdés, hogy a rablóállomány védelmében is lehetne sokkal szigorúbb szabályokat hozni. Ha rajtam múlna, januártól áprilisig nem lehetne sem csónakázni, sem rablózni, egyáltalán.

  TT

  • steveolsonhun szerint:

   Én ismerek olyat, aki a radart nem halkitermelésre használja!

  • Gergő szerint:

   Ne haragudj, de nem tudok jóformán semmiben se egyetérteni veled.
   1. Én meg csak olyan embert nem ismerek aki halkitermelésre használná.
   2. 10/9 alakalommal!??? ne röhögtess már, jó ha 10.000-ből 1-szer, vagy milyen csalival gondoltad és milyen radarral, hogy ezt a műveletet ilyen pontossággal lehetne művelni?

 11. Willyfog67 szerint:

  Érdekes kezdeményezés, érdekes reakció. Annál is inkább, mivel ez most egyrészt időszerűtlen, másrészt éktelenül szakmaiatlan. Valószínű, hogy a gereblyés rabelló nem gumihallal fogja a vermelő halakat riogatni, van erre sokkal hatékonyabb megoldás is. Ez a szabályozás valóban a tisztességes pergető horgász szívatására jó, másra bizonyosan nem, mert a kívülről akasztva történő halfogásra játszó rabelló ladikjában ott lesz az ötven grammos végólom és a háromnullás ovner hármashorog, amit majd simán levág és beledob a Balatonba, amikor érkeznek az ellenőrök, miközben szabályosan fog üzemelni a halradarja…:-((( Talán, ha már ilyen szabályt hozunk, azt is lehetett volna mondani, hogy 25-ösnél vastagabb monofil vagy 15-ösnél vastagabb fonott zsinórral csévélt orsó sem lehet a ladikban. Sőt, egyáltalán miért szabad csónakból horgászni?
  Öt év teljes horgászati és vitorlázási tilalmat a Balatonra!
  Jájjjj!!! Na, hülyeséget nem nehéz mondani, jól tudom…:-)
  TT, azért van a rablókon és halkitermelőkön kívül is világ, még ha használja a technikai segédeszközöket is, csak egy kicsit jobban körül kell nézni.

 12. TéTé szerint:

  Én még olyan embert nem láttam aki radarral halat fogott!! Bár ki tudja ,a közel jövő technikája hova fejlődik….
  Van elég szabályozás így is.Nyilván lehet rajta vajúdni mennyire ésszerűek, indokoltak,és mennyire visszatartó erejűek.Még mindig azt érzem,hogy a sok bába közt elveszik a gyerek!
  Csak az oktondi, tudatlan ember keveri a pergetőt a gereblyézővel…

 13. Kecskés Vikor szerint:

  Most őszintén: meddig tart feltenni egy ólmos horgot a ” nem pergető szerkóra?
  Sajnos a pergetés eredményesebb mint a kishalas peca és ez sokaknak szúrja a szemét.

  Üdv.: Viktor

 14. csak fenekezve horgássz és lehetőleg pontyra bazzzzzzmeg! nemérteeeed köcsög pergető és buzi legyező horgász! csak a gond van veletek….mijen lyó vót még mikor minden vizzen csak én vvótam az úr!!!

 15. Somefire szerint:

  Ugyan ezeket írtam én is Füstös Úrnak. Tuti nem én fogok kapálni a max 20g-os pergetőbotommal, 0,08-as fonottal. Ellenben egy erősebb fenekezőre bármikor fel lehet kapcsolni az előre elkészített kapaszereléket és azt igen gyorsan le is lehet vágni, ha jön a halőr. Mellette meg simán be lehet dobva a kishalas fenekező alibinek.

  Willy!
  Az 5 éves teljes tilalommal egyetértek! 🙂 De talán elég lenne 3 év is 🙂

  • Székely Imre szerint:

   Másfelől fognám meg az orvhorgászat nagy részét. A halételeket kínáló vendéglátók alapanyag beszerzéseit ellenőrizném szigorúan, büntetném keményen.

 16. atyafi szerint:

  Tisztelt Füstös Gábor Vezérigazgató Úr!
  A megoldásra lenne egy javaslatom, ami egycsapásra megoldaná a fentebb felvázolt problémákat.
  Első és egyben utolsó pont:
  A Balatonon legyen tilos a horgászat!
  Köszönettel:
  a nevető fűrészhal kapitánya

 17. atyafi szerint:

  “Amióta megismertem a megmondóembereket, azóta tisztelem a rapsicokat.”
  “A legnagyobb rapsicok, nem a társadalom alsóbb rétegeiből kerülnek elő.”

 18. Fényárhetes szerint:

  Nemrég még azt hittem, hogy végre egy értelmes, hozzáértő ember fogja irányítani a Balaton horgász ügyeit. Sajnos tévedtem! Füstös úr nálam elrúgta a pöttyöst! 😦

 19. Fényárhetes szerint:

  …”minden lehetséges eszközzel meg kell védenünk a vermelési időszakban védtelenebb állományt”…. Akkor több ellenőrzést és szigorú büntetést!
  Akit érdekel itt megnézheti, hogy milyen büntetési tételeket kaptak a szabály szegők.
  http://www.balatonihalgazdalkodas.hu/szabalyszegok2
  Röhej! Egy megállni tilos táblát is 3x ennyivel honorálnak!

 20. TéTé szerint:

  Szerintem néhány év horgászat elegendő lett volna a megfelelő tapasztalat,és a helyi viszonyok kiismerésére a Vezérizgazgató Úrnak-itt a Balatonon-Nem kellene ide-oda kapnia,értelmetlen betarthatatlan/BHNP részéről/szabályocskákkal.Jó lenne ha nem ugrana a szomszéd ,meg a néhány suttyó, vélt probléma felvetéseire.A halőri jelentésekben sem lehet hallani gereblyézésről,de még csak lekapált halakról sem. A Balatonnak, felelősség teljes, kidolgozott, egyértelmű ,és betartatható szabályok kellenek…..meg még néhány halőr.
  ….minket meg hagyjanak már nyugodtan horgászni…..ne minket zavarjanak ,mert nincs elég halőrük…..

 21. kisgyerek9 szerint:

  talán segíteni fog valamit az online nyilvántartás is a dolgon, már idő kell még sajnos hozzá…egyébként nem értem, hogy a vermelő helyeket miért nem motorcsónakkal védjük? ha a tolvaj tudja, hol áll össze a hal, akkor a halőr mér’ nem?

 22. BéMárk szerint:

  Én 6 éves korom óta horgászok nyaranta a Balatonon. Volt, hogy egész nyarakat horgásztam végig és soha nem láttam még ellenőrt se. Viszont láttam rapsicokat hálóval ívási időben. Saját elgondolásom alapján teljesen mindegy ott fent az okosok milyen szigorításokat hoznak, mert a legnagyobb rapsicok eddig is kifinomult és hatékony technikákkal nyomták. Ez max. a nagyobb nyaralóhelyeken a mólókon ülő emberkéket éríntgeti. Nyilván a mederhorgászat süllőre az más tészta az a keményebb. De most komolyan lássunk bele a pozicióba. Adva van egy vitorlás 25000 dugi rekesszel, ahova minden gond nélkül elrámolhatsz bármit. Azt meg hogy van a környékeden 100 méter eresztőháló azt a kutya se találja meg, de akkorse bizonyítja rád. Egy ekkora háló lerakási és felszedési ideje 5-5 perc. Helyigénye egy tescos szatyor. Piaci ára kb. 10000Ft és bárki vehet.Ez olyan mintha megkötöznék a börtönőrt azt még mindig parancsokat osztogatna. Ennél még nagyobb tehetetlenségek is vannak ebben az országban. Azt kéne talán felfogni, hogy a Balaton nem egy horgásztó, mármint nem lehet úgy kezelni. Nem baj büntessük meg a turistákat, mert az öreg Mike bácsikhoz több gógyi kéne. De én megértem a helyieket is. Lehet, hogy ez már más rendszer meg más vezetés, de én emlékszem, hogy ívási időben szedték hálóval meg nagyhajóval a pontyokatleszedni a nádastól 30 méterre busalehalászás címén. Tényleg le kéne már halászni a busákat, mármint ha busák alatt busafejű minimálbéres Bmwvel járkáló halászokat értenk. Az a ronda nagyfejű hal az qrvára nem zavarna annyi vízet. Magánvélemény el lehet határolódni.

  • kisgyerek szerint:

   Egyetértek.Természetes vízben (duna, tisza, tiszato, balaton) nehéz kérdés a halászat…vagy tiltani kéne…nyilván gáz…vagy erősen szabályozni…mondjuk megtartani a folklór szintjén…és elvinni a halaszatot a tobbhektaros derekszog medencekre…végérvényesen….úgyis lassan több tavunk van, mint a finneknek…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.