Törpekérdés a Balatonon

Szerintem egyre inkább aktuálissá válik, bár a hatalmas víztömegben egyenlőre eloszlanak, de vannak frekventált helyek, ahol tömegével fordulnak elő. Ezen a helyen például, ahol a képek készültek, pár éve egy – egy raj volt. Legutóbb megfigyeltem legalább 10-15 több száz fős és több kisebb rajt, és egyre többen fogják belőlük a nagyobb méretet keszegezés közben is.

Barátom múlt heti fogása fenekezés közben, az említett helyen a nyílt vízről. A méretek miatt megemlíteném, hogy a képen egy 50-es nyeletőfékes orsó látható.

Kategória: Balaton | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

7 hozzászólás a(z) Törpekérdés a Balatonon bejegyzéshez

 1. Egy igazi invazív halfaj….. nincs ellensége, szívós, minden körülmények között életben marad, olyan mint a naphal, meg az ázsiai géb. Az őshonos halak meg szépen tűnnek el mert kiszorulnak az élőhelyekről. Az evolúció majd rendbe teszi a dolgokat úgy pár ezer év múlva 🙂

  • qvik szerint:

   Arra gondolsz, hogy a törpe megnől, vagy arra, hogy már nem lesz ember, akit ez érdekeljen. 😀

   • steveolsonhun szerint:

    Én arra gondolok, hogy elszaporodik, és megnő, és miután kevés lesz a sok egyednek egy adott élettér elterjed a nagy vízben mindenfelé!

   • Az ember itt már nem játszik szerepet, valami elindult “itt a törpék :-)” amit majd a természet rendbe tesz, csak az a helyzet, hogy ehhez minimum ezer év kell. Mi emberek hajlamosak vagyunk emberi távlatokban gondolkodni, pedig a földtörténet nem erről szól…. behozzuk a törpét mert majd milyen jól megnő és nagy gazdasági hasznot hoz, aztán ez nem jön be, mert piszkosul elszaporodik mindent kiírt maga körül, erre meg elkezd az okos ember gondolkodni, hogy hozzuk be azt ami törpére vadászik, na és itt jön be az ember tervez Isten végez…. mert a fekete sügér nálunk nem szaporodik olyan biztosan, mint Amerikában… a törpe meg nem nő meg. Teljes káosz! Nem baj majd a Természet rendbe teszi, mondom én, aki ezt már úgysem fogja látni :-)) Hacsak nem hibernáltatom magam…..

 2. steveolsonhun szerint:

  Én hibernáltatnám magam arra az időre, amikor már nem élnek emberek a földön! De akkor ki keltene fel?!? 🙂 Ha nem lenne már áramtermelés, akkor meghalnák a gépben? Vagy mi a tököm lenne? 🙂

 3. Szíj István szerint:

  A törpe igazi természetes ellensége a már fent említett fekete sügér. Igaz sokan ezt is tájidegennek tartanak, ami igaz, de legalább kiírtja a nagyon káros törpét. Hogy nem szaporodik? A mondás azt mondja “Molnár dolga az örletés”, magyarul rá kell bízni arra aki ért hozzá! Az biztos nem olcsó dolog, és mindenhol nem is szaporodik, de biztosan végzi a dolgát és nem utolsó sorban ragyogó sporthal. Csak meg kell próbálni!

  • steveolsonhun szerint:

   Nem tudom pontosan mikor, de telepítettek feketesügeret a Balatonba, de nem volt nekik ideális élőhely! Amúgy sem örülnék neki! Szerintem nincs helye természetes vízekbeni

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.